Actualitate Tineri pentru România

Secretul succesului. Cum a reușit o elevă din Bisoca să ia media 10 la Evaluarea Națională fără o oră de meditații

Este ambițioasă, știe ce vrea și muncește zi de zi pentru a-și atinge obiectivul. Daria Dobrotă este dovada vie că talentul nu ține cont de nimic, nici de școală, nici de oraș. Absolventă a școlii gimnaziale din Bisoca, a demonstrat că este o tânără înzestrată cu un talent uriaș: fără meditații în particular, doar cu multă atenție la clasă, a reușit să obțină un rezultat la care nici nu spera,  media 10 la Evaluarea Națională.

Daria Dobrotă a urmat cursurile Școlii Gimnaziale “Gheorghe Munteanu Murgoci” din localitatea natală, Bisoca. A fost un elev exemplar: silitor, atent la clasă și dornic întotdeauna să învețe mai mult. A fost un elev de 10 pe linie în anii de gimnaziu. A participat și la olimpiade, ajungând chiar la faza națională.

Pentru Evaluarea Națională, s-a pregătit în fiecare zi, conștientă că trebuie să obțină o medie bună, care să îi asigure admiterea la cel mai prestigios liceu din Buzău, Colegiul Hasdeu. A învățat la clasă, a învățat și acasă, fără a face însă meditații. S-a bazat pe talentul și cunoștințele sale, și a câștigat.

“Mă pregătesc de prin clasa a VI-a, am participat vara la cursuri pentru recapitulări, însă cred că cel mai mult au contat testele pe care le-am făcut zi de zi. Nu am nicio oră de meditații, doar activitatea de la clasă și timpul alocat acasă studiului. Am învățat, dar am avut și timp liber, am știut cum să- mi gestionez timpul astfel încât să pot face și alte activități, nu doar să învăț. Îmi place mult să desenez și să citesc. Am fost la Olimpiada Satelor din România și am ajuns anul acesta până în faza națională, la Cluj.”

Astăzi, la afișarea rezultatelor, și-a regăsit numele pe lista elevilor de 10 ai Buzăului, făcându-și mândri părinții și profesorii, dar și întreaga comunitate din Bisoca. Un rezultat care a surprins-o, însă. Asta pentru că proba la română i s-a părut ceva mai dificilă, cu cerințe la care credea că nu a răspuns perfect.

“La română mi s-a părut mai greu, eu sunt și mai bună la matematică, așa că nu credeam să iau media 10. La matematică mă așteptam să iau nota 10, dar la română în niciun caz. Mi  s-a părut mai greu. Subiectul 3 cu caracterizarea de personaj mi s-a părut dificil. Mă așteptam la o compunere liberă, nu la caracterizare.”

Acum, că a scăpat de emoțiile Evaluării Naționale, Daria se pregătește pentru admiterea la liceu. Aici nu va avea nicio emoție, pentru că media 10 îi asigură accesul la unitatea de învățământ la care și-a dorit dintotdeauna să studieze matematica, materia sa preferată. Daria vrea să urmeze cursurile Colegiului Hasdeu, la profilul Matematică-Informatică.