Actualitate Agricultura acum

SECRETUL UNEI PRODUCȚII RECORD LA RAPIȚĂ, ÎNTR-UN AN SECETOS. Sfaturi de la tânărul agronom din Buzău care a uimit România

Un tânăr agronom din județul Buzău a uimit România după ce a demonstrat că și într-un an secetos cum este 2020, considerat a fi cel mai slab în precipitații din ultimele trei decenii, se pot face producții spectaculoase. Ionuț Drugea, inginer agronom la o fermă din Smeeni, a obținut 2.800 de kilograme la hectarul de rapiță, cultivată pe un teren neirigat. Rezultatul său a fost cel mai bun dintr-un clasament național la care au participat alți nouă fermieri.

Totul a fost de fapt un experiment , un concurs, organizat de un producător de hibrizi de rapiță, în urma căruia s-a dorit să se arate cum se poate obține cea mai mare producție de rapiță la hectar. Astfel, un număr de zece fermieri, printre care și Ionuț Drugea, au avut la dispoziție o suprafață de un hectar fiecare pe care au cultivat rapiță, fiecare folosind propria tehnologie. Suprafețele nu au fost irigate, iar loturile s-au aflat toate într-un județ.

Cu alte cuvinte, o provocare deloc ușoară dat fiind faptul că anul agricol 2020 a fost unul extreme de capricios pentru cultura de rapiță. Totuși, la finalul evenimentului, proba cântarului a arătat că buzoianul are cea mai bună producție.

”Secretul este tehnologia și ce tratamente folosești, secret pe care l-am dobândit în 10 ani de testări”, spune Ionuț Drugea.

Ionuț Drugea, inginer agronom

Concret, a avut o cantitate de 2800 de kilograme la hectar astfel că profitul a fost de 2205,04 lei la hectar, la o diferență considerabilă de fermierul clasat pe locul doi care a obținut un profit de 1864,66 lei/ha, iar cel de pe locul trei a obținut 1811,26 lei/ha.

” Sfatul este să nu țină cont la investiții chiar dacă este un an secetos. Să facă investiții ca într-un an ploios, fără economii. Eu am investit 2.800 de lei față de 1800 de lei cât a cheltuit următorul fermier clasat după mine în acest concurs și am avut ca și cantitate la hectar o tonă în  plus”, a mai spus Ionuț Drugea.

Ionuț Dugea, inginer agronom

Ionuț Drugea are 33 de ani , a absolvit Facultatea de Agricultură și un Master în Protecția Plantelor. De zece ani se ocupă de culturile uneia dintre cele mai mari ferme din județ, unde are în grijă 1500 de hectare. Cele mai mari producții obținute au fost de 4700 de kilograme la hectarul rapiță, 12.500 kilograme la hectarul de porumb și 4200 kilograme la hectarul de floarea soarelui, cu mențiunea că au fost cultivate pe terenuri neirigate.

Concursul s-a numit ”Profesioniștii rapiței”, organizat de RAPOOL România. Imagini video preluate de pe pagina de facebook: Agrointeligența.

PROFESIONIȘTII RAPIȚEI – MAREA FINALĂ 2020

🏆 10 fermieri profesioniști, 10 tehnologii diferite și genetica de 10 Rapool. Oare cine va câștiga anul acesta trofeul Profesionistul rapiței? Fii alături de noi azi, în cadrul evenimentului PROFESIONIȘTII RAPIȚEI, unde fiecare fermier își va prezenta tehnologia și unde vom recolta în premieră! Fie ca tehnologia cea mai adaptată acestui an dificil să câștige!#ProfesionistiiRapitei #Rapool

Publicată de Agrointeligenta pe Marţi, 30 iunie 2020