Actualitate SĂNĂTATE

SECȚIILE COVID SE UMPLU DIN NOU. Tot mai mulți tineri ajung direct în secția ATI

Coronavirusul începe, din nou, să aglomereze secțiile COVID din Spitalul Județean Buzău. După câteva luni în care numărul pacienților a fost mai scăzut, în ultima perioadă se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor. Lucru care îi îngrijorează pe medici, mai ales că pacienții care vin la spital cu forme  grave sunt  persoane cu vârste din ce în ce mai scăzute.

Prezent în emisiunea Focus News de la Focus Tv, managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, a declarat că în ultima perioadă s-a dublat numărul internărilor.

“În februarie, capacitatea paturilor era ocupată în proporție de 25 % pe secțiile Pneumologie și Infecțioase iar la ATI erau câteva paturi libere. De două săptămâni, capacitatea la cele două secții este ocupată undeva la 60-70%, iar la ATI toate cele 12 paturi sunt ocupate. Pacienții se testează acasă, au simptomatologie foarte severă, vin cu saturații scăzute și au nevoie de oxigen. E îngrijorător pentru că în toată țara se ocupă ușor, ușor paturile ATI.”

Reprezentanții Spitalului Județean trag un semnal de alarmă și transmit buzoienilor să trateze cu maximă seriozitate orice semn de boală. Multe persoane încearcă să se trateze acasă, sperând că nu vor prezenta complicații, însă, în multe cazuri coronavirusul afectează serios organismul, indiferent de vârstă. Ba chiar, spun oficialii spitalului, în ultima perioadă se constată că tocmai tinerii sunt cei care ajung pe mâinile medicilor cu forme severe de boală, care au nevoie de îngrijiri la ATI.

“Înregistrăm o creștere a numărului de pacienți care vin în ultimele ore. Mulți se diagnostichează acasă cu teste rapide, nu anunță pe nimeni, cred că dacă iau medicamentele indicate pe internet, se fac bine. Poate unii, da, dar 5- 6 % nu, și ajung la spital. Sunt din ce în ce mai mulți tineri, copii, diagnosticati cu COVID- 19. Dacă înainte știam că bătrânii și pacienții cu alte probleme de sănătate sunt afectați, acum boala se pare că a suferit mutații și sunt foarte mulți tineri afectați, poate și pentru că nu respectă regulile, mulți nu cred nici acum în virus și nici în vaccin.”,a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Din 9 martie 2020, când a fost confirmat primul caz de COVID-19 la Buzău, și până astăzi, în județ au fost confirmate cu infecție cu coronavirus 9769 de persoane. 9151 s-au vindecat, însă, 269 au pierdut lupta cu temutul virus.