Actualitate

Șeful Delegației Armatei Române la NATO și la Uniunea Europeană: ”Buzăul mi-a creat identitatea mea de român buzoian”

După trei decenii de carieră în uniformă, misiuni în teatrele de operații și parcurgerea, pas cu pas, a ierarhiei militare, un buzoian reprezintă, cu mândrie, Armata Română în delegația țării noastre la NATO. În urmă cu 20 de ani a fost promovat la Statul Major al Forțelor Aeriene unde, de atunci, a îndeplinit pe rând mai multe funcții de la cea de ofițer de stat major cu operațiile aeriene până la cea de șef al operațiilor, însă când pășește pe tărâmul natal, la Buzău, este copleșit de emoții, povestește șeful Delegației Armatei Române la NATO și Uniunea Europeană, general – locotenent Vasile Toader.

Desemnat cetățean de onoare al municipiului Buzău, în urmă cu un an de zile, dar și personalitatea lunii noiembrie în 2021, general – locotenent Vasile Toader a revenit acasă, la finalul săptămânii trecute, la invitația Primăriei. Emoționat, buzoianul a mărturisit, în timpul scurtei sale vizite în orașul natal, cât de mult înseamnă faptul că s-a născut la Buzău.

”După șase luni de când am plecat din România mă întorc la invitația domnului primar să le vorbesc buzoienilor. Nu vă închipuiți ce sentimente am pentru că de Buzău mă leagă foarte multe. Buzăul practic mi-a creat identitatea mea de român buzoian. Este o onoare pentru mine să fiu cetățean de onoare. Nu știu dacă aș fi meritat-o, dar apreciez foarte mult că doriți să creați modele” a spus general-locotenent Vasile Toader, în timpul vizitei la Buzău.

Vasile Toader s-a născut în orașul Buzău, la 16 noiembrie 1965. A copilărit în satul Zilișteanca, comuna Poșta-Câlnău, unde a absolvit cursurile școlii primare și ulterior pe cele ale școlii gimnaziale.

A urmat apoi cursurile Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din localitatea Breaza, județul Prahova și, ulterior, pe cele ale Școlii Militare de Ofițeri Activi de Aviație „Aurel Vlaicu” de la Boboc-Buzău, pe care le-a absolvit în anul 1987, cu gradul de locotenent. Din 1987 și până în 1999 și-a desfășurat activitatea la Boboc, iar, de peste 20 de ani, la Statul Major al Forțelor Aeriene.

A fost primul ofițer român care a primit Ordinul Național pentru Merit și Medalia NATO pentru Serviciul Merituos, în 2005, după accederea României la Alianța Nord-Atlantică , iar acum este șeful Delegației Armatei Române la NATO și la Uniunea Europeană.

”Domnul general Vasile Toader este o lecție vie despre ceea ce înseamnă munca făcută cu responsabilitate și patriotism în folosul țării. Plecat de la țară, dintr-o familie simplă de oameni harnici, a învățat multă carte dar, a învățat și că fără muncă nu poți realiza nimic în viață. Vă mulțumim pentru cariera exemplară, care face cinste și onoare Buzăului și României!”, a spus primarul Constantin Toma.