Un ordin de ministru a îngropat o inițiativă a autorităților buzoiene care putea rezolva problema testărilor copiilor cu testele de salivă ce au fost distribuite școlilor, în week-end.
Este vorba despre ideea lansată în spațiul public de șeful de la Casa Albă, Daniel Țiclea, cu acordul Inspectoratului Școlar și al tuturor factorilor implicați, ca testările să fie făcute cu ajutorul cursanților din anul 3 ai școlilor postliceale sanitare.
Într-o astfel de variantă agreată de toată lumea la nivel de județ, inclusiv de cele 6 școli posliceale sanitare care și-au dat acordul de a contribui la testarea copiilor, elevii ar fi fost verificați în unitățile de învățământ, luni și joi, fără ca profesorii să aibă vreo sarcină. Testările s-ar fi făcut în mediu controlat iar rezultatele ar fi fost imediat centralizate și raportate, fără a exista vreo temere.
”Din păcate, propunerea noastră de a atrage cursanții școlilor sanitare postliceale în procedura de testare a elevilor nu poate fi abordată la acest moment întrucât există o prevedere în ultimul Ordin Comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației. În acest ordin apare sintagma „din cadrul instituției” așadar se elimină posibilitatea de a putea atrage aceste școli postliceale. La ultima videoconferință, cea de săptămâna trecută, am solicitat ministrului Sănătății să elimine această sintagmă din prevederea legală, pentru ca fiecare comunitate să-și poată lua deciziile local, în funcție de deciziile și angajamentele din fiecare județ. La noi în județ avem angajamentul scris al celor 6 școli postliceale de a participa la această testare în școli, cu cursanții din anul III sau chiar și cu cei din anul I”, a declarat luni, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea.
Cum varianta lansată de autoritățile buzoiene, ca elevii să fie testați de cursanții școlilor postliceale sanitare a picat deocamdată, cel mai probabil majoritatea unităților de învățământ vor decide ca testele rapide să fie făcute acasă, de către părinți. In aceste condiții, autoritățile județene fac apel la seriozitate si rigurozitate în efectuarea testelor pentru că numai așa acțiunea menită a preveni transmiterea coronavirusului in colectivitățile școlare va avea efectul dorit de toata lumea.
„Am rezerve serioase. Mă tem că, în stilul nostru balcanic, eficiența acestui proiect și a acestei cheltuieli uriașe care se face cu aceste teste va fi destul de mult diminuată de testarea exclusiv acasă a copiilor. Eu cred că potrivit ar fi să găsim o soluție astfel încât copiii să fie testați într-un mediu ceva mai riguros. Aș fi de acord cu varianta ca preșcolarii și școlarii de la clasele 0-IV să fie testați acasă de părinți, iar pentru restul, de la V-XII, să găsim o soluție ca această testare să se facă mai riguros. Mă tem foarte mult că părinții vor lăsa testarea exclusiv pe mâna copiilor și de aici toate vulnerabilitățile acestui demers”, a mai declarat prefectul de Buzău.
De altfel și reprezentanții părinților de elevi spun că ar putea apărea probleme dacă testele sunt făcute acasă, fără o instruire prealabila.
” Părerile sunt împărțite. Sunt părinți care știu ce înseamnă aceste teste, sunt părinți care au noțiunea de teste și sunt părinți care n-au nici o noțiune, nu știu în ce constă aceste teste, nu există nici o pregătire în acest domeniu. Probabil, acolo unde se poate, n-ar fi rău să fie chemați părinții, făcut un mic training, o mică pregătire, pentru că altfel nu putem vorbi despre niște testări la nivelul părinților și să nu cunoască noțiunile elementare, cum trebuie procedat. Cel mai bun lucru ar fi ca, prin Inspectoratele Școlare să se ia legătura cu părinții, cu asociațiile de părinți, cu reprezentantul părinților și în felul acesta să se poată comunica. Sunt și părinți care nu sunt de acord deloc, pentru că sunt responsabilizați și în caz că apare vreun caz de COVID în școală ar pica toată greutatea pe părinți și mulți nu sunt pregătiți să accepte lucrul acesta. Destul de delicat e si cu varianta ca profesorii să fie implicați în testare. Ei nu au timpul fizic. Din partea părinților a mai venit o părere, să fie testați prin sondaj, 2-3 copii la clase, mai ales acolo unde sunt suspiciuni, unde cadrele didactice observă că sunt copii cu anumite simptome de răceală, acolo să fie o testare directă. Rămâne să vedem cum vor decurge lucrurile. Oricum, un lucru este cert: școala trebuie să meargă fizic, copiii trebuie să învețe. Acum este perioada și de teze”, a declarat Marcel Panait, reprezentantul părinților elevilor din Buzău.
Adaugă comentarii