Actualitate SĂNĂTATE

Șeful secției Medicină Internă, întors în țară după 11 ani de profesat în Germania: ”Oameni atât de tineri și atât de bolnavi ca în România nu au mai văzut”

Dorul de casă a făcut-o să lase job-ul pe care îl avea de 11 ani într-un spital din Germania și să revină în România. A venit cu gândul să lucreze într-un spital de stat, din dorința de a ajuta oamenii care nu-și permit să se trateze în clinicile private, luându-i drept exemplu pe bunicii săi, despre care spune că ”nu își permit luxul pentru tratament”. Este vorba despre medicul specialist Alina Zamfir care de câteva luni ocupă de câteva luni funcția de șef al secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean Buzău.

Într-un interviu, în exclusivitate, pentru Focus TV, medicul Alina Zamfir a vorbit despre motivele pe care le-a avut să accepte propunerea venită din partea Spitalului Județean dar și despre cât de bolnavi sunt oamenii care ajung în spitale în comparație cu pacienții pe care a avut ocazia să-i trateze în Germania.

Alina Zamfir recunoaște că a primit multe oferte și că unele au venit și din spitale sau clinici private însă rămâne să lucreze în Spitalul Județean Buzău. O face din empatie pentru pacienții care, la fel ca și bunicii săi, sunt oameni simpli, cu posibilități materiale reduse, dar cu o mare nevoie de ajutor.

”Indiferent de vârstă, cine suntem, cum ne cheamă, de unde venim, cred că până la urmă patria te cheamă. Dorul de țară a fost atât de puternic,  încât tot ceea ce mi-a oferit Germania am lăsat în urmă. Oamenii de la noi nu au venituri așa mari din păcate, deci prioritatea mea a fost să mă angajez la un spital de stat. De exemplu, m-am gândit la bunicii mei care nu își permit luxul pentru tratament.Am primit oferte din mediul privat, dar le-am refuzat. Am spus, prioritar pentru mine este statul. Nu pot face eu totul, dar atât cât pot eu vreau să întind o mână de ajutor oamenilor care au nevoie. Atât cât pot, vreau să ajut”, a spus, pentruFocus TV, dr.Alina Zamfir, șeful Secției Medicină Internă.

De cum a venit la Buzău, Alina Zamfir a înțeles cât de mare este nevoia de specialiști. Secția pe care o conduce este aproape mereu ocupată la capacitate maximă, iar uneori este nevoită să găseacă patru chiar și pe alte secții pentru bolnavii pe care îi internează. Dar, cel mai greu este că, de multe ori, îi cer ajutorul oameni pentru care nu se mai poate face nimic. Din empatie , face tot posibilul să-I ajute deși starea de sănătate cu care se prezintă este foarte proastă.

”Pacienții care se prezintă în spital, nu sunt bolnavi, sunt foarte bolnavi, vin mereu în ultimul stadiu. Nu mai știi ce să faci, nu există prevenție, pacienții stau la sate, chiar nu există prevenție, nu iau medicamente. Stau pe secțiile spitalului și cateva săptămâni. Am putea ajuta pacienții dacă aceștia ar sosi mai devreme. Vedem și tineri, și oameni la 50-60 de ani. Avem pacienți extraordinar de tineri. Peste hotare, vedem oameni de peste 90 de ani. Acolo sistemul este organizat altfel, oamenilor li se oferă un tratament maximal, nu se ține cont de vârstă. Eu oameni atât de tineri și atât de bolnavi ca în România  nu am văzut”, spune Alina Zamfir.

Din păcate, cele mai întânite boli sunt cancerul și ciroza hepatică, adică patologii severe.

”Din păcate, vedem foarte multe cancere. Pacienții se prezintă când au probleme și dureri. Patologie acută, dacă ar exista prevenție nu ar veni atât de tărziu. Sunt foarte multe ciroze hepatice, cu complicații severe. Sunt patologiile cele mai des întâlnite, și la spital se vine tot așa, în ultimele stadia”, mărturisește medicul specialist.

Alina Zamfir îndeamnă românii la prevenție, la controale periodice și la mai multă grijă pentru sănătate. În plus, este de părere că Ministerul Sănătății ar trebui să aibă mai multă aplecare către investiții în sistemul public de sănătate.

”Trebuie să recunosc, pentru mine pacienții sunt toți egali. Indiferent de cine vorbim, eu îi tratez la fel. Tratamentele sunt la fel.  Avem deficit în sistemul nostru medical, sunt diferențe majore comparând vestul Europei cu noi.  Am rămas surprinsă de ceea ce oferă spitalul ca și medicamente. Avem mare sprijin oferit de doamna farmacistă, avem paletă largă de medicamente. De exemplu, la București nu este așa, avem în provincie medicamente, iar în capitală nu. Dacă se dorește îmbunătățirea spitalului, nu ține de Spitalul Buzău, ține de Minister. Trebuie investit mai mult” este de părere Alina Zamfir.

Alina Zamfir este specialist medicină internă și are 36 de ani , iar imediat după rezidențiata plecat în străinătate unde a profesat ca medic într-un spital din Germania.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Spaga la noi e cât salariul în Germania, salariul aici ii rămâne ptr scobitori. Sa fim sinceri, cine ar da un sistem foarte bine făcut pe un haos total…poate un neadaptat acolo.

  • Poate exista oameni care chiar au principii frumoase intr-un caracter frumos? Incerc doar sa va arat un punct de vedere si nu este o jignire sau o acuzatie, insa… priviti asa: d-voastra chiar nu aveti un caracter cu care sa stati demn sau… cum de va vine asa de greu de crezut ca ele ar fi posibile? Nu renuntati nici la a fi un om frumos si nici la a crede si vedea frumisetea in altii – exista si Lumina si frumos si… e pacat sa nu le vedeti, sa le pierdeti. Nu o cunosc pe d-na dctor si nici pe d-voastra, insa… citind articolul am fost impresionta frumos de dansa si… comentariu d-voastra m-a uimit.
   Mai exista oameni care cred in bine. Mai exista oameni care fac bine doar pentru a face bine. Mai exista si voluntariat, chiar – chiar si de la oameni care de-abia se descurca cu problemele lor! Mai exista dragoste fata de semeni. Mai exista Credinta. Mai exista frumos. Mai exista principii, mai exista demnitate, mai exista corectitudine, mai exista caractere nobile, mai exista educatie si cultura si stiinta si cercetare, mai exista putere realizatoare si ingeniozitate, mai exista caldura si daruire si veselie si bucurie sincera si curata, mai exista bunatate si frumusete sufleteasca si o gramada de lucruri admirabile.
   Sunt atat de multe lucruri frumoase care mai exista in oameni incat nu pot fi enumerate. 🙂
   Nu stiu daca ele se regasesc si in doamna doctor, n-am de unde sti, insa.. ceea ce a declarat ma face sa sper ca este un om deosebit de frumos care a venit sa ne ajute orasul… prin a ajuta oamenii din el – si nu stiu de ce as putea crede altceva. Mai exista si recunostinta si, citind articolul.. de ex… eu m-am simtit foarte recunoscatoare si domnei doctor, pentru ceea ce a facut si va face, si si pentru existenta ei.
   Am aproape 40 ani. Sunt parinte de multisori ani. Am trait in Romania si nu sunt “bogata financiar”. Si in sistemul sanitar… m-am lovit de foarte multa mizerie. Dar… pana si in el… am gasit si sclipiri frumoase – unele foarte luminoase chiar si daca erau mici.
   D-nule Ion… cu tot respectul… credeti–ma ca mai exista si vise care merita visate si realitati care merita traite cu tot sufletul cat mai frumos daruit – incercati sa mai credeti in ele si poate va va fi mai usor sa le vedeti si… sa deveniti/continuati sa fiti si d-voastra un om care sa le traisca! 🙂
   Multa sanatate si numai bine! 🙂

 • Dna doctor e un medic deosebit. O respect si ii multumesc ptr ca mi-a salvat mama de la moarte in ultimul moment. A avut un munte de demnitate di b-a vrut sa primeasca nici o atentie. Pacat ca nu si-a gasit locul intre medicii spagari din spital. A plecat la scurt timp dupa ce mi-a salvat mama.
  D-na doctor zamfir, va multumesc din suflet si va pomenesc mereu in rugaciunile mele. Dumnezeu sa va calauzeasca pasii vesnic!