Actualitate POLITICĂ

Senatorul PNL Vlad Pufu către PSD: ”Dialog, calm și responsabilitate, predictibilitate, dar, mai ales, fair play. Și fără populisme! ”

Într-o postare pe Facebook, în care folosește drept exemplu eșecul Ungariei în privința plafonării prețului la combustibil, senatorul PNL, Vlad Mircea Pufu, arată că presiunile pe care partenerii de guvernare de la PSD, le-au făcut, pentru adoptarea unei măsuri similare, în România, nu au avut altă miză decât populismul.

Sub titlul ”Când legile economiei bat populismele”, liberalul arată că guvernul de la Budapesta a renunțat la plafonarea prețului la combustibil. De sâmbătă, companiile nu mai beneficiază de preț plafonat pentru carburanți, după ce principalul jucător de pe piața ungară a anunțat o penurie de carburanți. Criza carburanților a apărut ca urmare a capacității scăzute de producție, întârzierile în livrarea combustibililor pe piață fiind foarte mari. ”Penurie, raționalizare și închiderea pe rând a benzinăriilor – iată rezultatul plafonării prețurilor în Ungaria, anunțată cu surle și trâmbițe spre sfârșitul anului trecut.” scrie senatorul liberal, întrebându-se:

”Unde sunt populiștii de la PSD care au risipit atâta energie două săptămâni, susținând cât de bună era această măsură și cum România ar fi trebuit să procedeze la fel? PNL și Guvernul condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă au decis subvenționarea prețului carburanților cu 50 de bani. O măsură criticată de mulți la momentul respectiv, dar care s-a dovedit eficientă. Prețul combustibililor a scăzut în România, iar litrul de benzină standard a ajuns să coste mai puțin de 8 lei în cele mai multe stații de alimentare, concomitent și cu scăderea cotației internaționale a prețului la petrol. De asemenea, s-a ieftinit și motorina, iar prețurile au coborât până la nivelul la care erau în urmă cu 3 luni. Practic, de la sfârșitul lunii iunie până acum avem o ieftinire de 7% la motorină și de 8,4% la benzină. Prin măsura implementată a fost evitată o criză majoră cum este azi cea din Ungaria.”

După această demonstrație, postarea se încheie cu un îndemn pentru partenerii de guvernare ai liberalilor:

”Prima soluție pentru toate crizele pe care le parcurgem ar fi: dialog în coaliție, calm și responsabilitate, predictibilitate, dar mai ales fair play față de partenerii de guvernare. Și fără populisme!”, încheie Vlad Mircea Pufu.