Vechile conace și palate boierești, naționalizate de stat pe vremea comuniștilor, adevărate bijuterii arhitectonice, ar putea avea o contribuție majoră la dezvoltarea turismului. Frumusețea și istoria fiecărui castel sau casă boierească ar atrage, cu siguranță, turiști de pretutindeni, ducând faima zonei în care se află, peste hotare. Din păcate, multe dintre comorile României nu sunt puse în valoare așa cum ar trebui.
De la tribuna Parlamentului, senatorul PNL, Vlad Pufu, a adus în prim plan această problemă, printr-o interpelare adresată ministrului Culturii, Lucian Romașcanu.
“România are un patrimoniu impresionant de case vechi boierești, conace, crame, castele și palate, care, din păcate, este prea puțin exploatat. Tocmai de aceea, propun lansarea unui program naţional de identificare, evaluare şi restaurare a acestor construcţii valoroase. În Franța și Italia, vechi palate, castele și conace atrag turiștii, iar regiunile în care se află acestea înfloresc. Valea Loarei sau regiunea Toscanei sunt celebre în toată lumea, pentru că patrimoniul nu a fost abandonat, iar vechile clădiri au fost introduse în circuite turistice. Sunt exemple pe care România trebuie să le urmeze. Am revenit cu o nouă interpelare adresată ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, pe tema patrimoniului de case boierești, crame, conace, case memoriale și palate vechi românești.Este un subiect foarte puțin mediatizat, dar de reală importanță pentru România, pentru că acest patrimoniu impresionant are un uriaș potențial pentru atragerea turiștilor.”
Senatorul PNL arată că este nevoie de un program național amplu prin care să fie readuse la viață vechile conace, de o frumusețe aparte, și introduse în circuitul turistic. De altfel, parlamentarul de Buzău a mai discutat o dată subiectul, cu ministrul Culturii, luna trecută, când au avut loc audierile miniștrilor noului Cabinet, în comisiile de specialitate.
“Este o crimă la adresa memoriei păstrate de aceste edificii faptul că lipsa bugetului alocat pentru conservare le lasă pradă timpului şi multe sunt pierdute sau în pericol de a fi pierdute pentru totdeauna. De aceea este nevoie de o strategie naţională, unitară, în ceea ce priveşte protejarea şi conservarea moştenirii arhitecturale a României. Adevărate obiective arhitectonice, construcțiile cu acest profil pot fi parte dintr-un program național turistic, care să le revitalizeze și să le introducă în circuitul de vizitare și, astfel, să fie menținută vie o parte a istoriei noastre ca nație. Iar aici pun accent mai ales pe cele aflate în zone turistice.”
Senatorul de Buzău, Vlad Pufu, a înaintat o serie de întrebări pe această temă Ministerului Culturii, așteptând răspunsuri cât mai repede.
“Există, la acest moment, o evidență a acestor edificii aflate în patrimoniul de stat? Care este numărul acestora și câte au fost consolidate? Câte sunt valorificate turistic și cine le deține în administrare? Există o evidență a celor aflate în proprietate privată? Dacă da, ce date deține Ministerul Culturii în legătură cu întreținerea acestora? Are Ministerul în vedere lansarea unui program naţional de identificare, evaluare şi restaurare a acestor construcţii valoroase, pentru introducerea lor într-un circuit turistic asemănător circuitelor celebre din Italia sau Franţa.”
Adaugă comentarii