Actualitate

BNR lansează o monedă de aur cu tema: ,,200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri”

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur în memoria lui Vasile Alecsandri. Potrivit unui comunicat BNR, moneda are o valoare nominală de 100 de lei.

”În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 20 decembrie 2021, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri”, se arată în comunicatul BNR

În același comunicat emis de BNR se arată că moneda are diametru de 21 mm, o greutate de 6,452 g şi cant zimţat.

Metal/valoare nominală Aur/100 lei
Titlu 900‰
Formă rotundă
Diametru 21 mm
Greutate 6,452 g
Cant zimțat
Calitate proof

”Aversul monedei redă clădirea Teatrului Naţional din Iaşi, la începutul secolului al XX-lea, inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, anul de emisiune “2021”, stema României şi valoarea nominală “100 LEI”. Reversul monedei prezintă portretul, numele şi semnătura lui Vasile Alecsandri şi anii între care a trăit acesta “1821” şi “1890””, informează BNR.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 2.300,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare.

Monedele din aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx.