Actualitate

SENATORUL PNL, VLAD PUFU: ”PRIMĂRIA RECUNOAȘTE CĂ A GREȘIT. Hotărârea privind majorarea taxelor și impozitelor locale trebuie modificată pe fond”

Hotărârea Consiliului Local Municipal Buzău, prin care taxele și impozitele locale au fost majorate între 50 % și 300% de anul acesta, trebuie modificată pe fond. Este ceea ce solicită, în continuare, senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, cel care a tras încă de la început un semnal de alarmă și a cerut revocarea hotărârii cu pricina. După ce senatorul PNL a cerut public Instituției Prefectului să exercite controlul de legalitate și să solicite revocarea hotărârii privind majorarea dărilor locale, recent, reprezentanții Casei Albe au cerut clarificări autorităților locale. Solicitare în urma căreia municipalitatea a admis că sunt ceva probleme și a anunțat că hotărârea adoptată în decembrie 2020, care prevede majorarea taxelor locale, va fi modificată chiar în ședința de Consiliu Local de săptămâna aceasta. Este un prim pas, însă este nevoie de modificarea pe fond a Hotărârii de CLM, nu doar de formă, spune senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu:

“Noi ne bucurăm că am ajuns în această situație intermediară în care Primăria recunoaște că a greșit. Așteptăm de la dânșii un singur lucru: să propună modificarea pe fond, adică schimbarea acelor cote care duc la mărirea impozitelor între 50 și 300%. Este foarte important pentru buzoieni. Dânșii constată în fiecare zi că aceste taxe s-au mărit aberant.”

Liberalii au explicat și modalitatea prin care s-a ascuns opiniei publice procentul de creștere a dărilor către bugetul municipiului Buzău. În acest sens, Daniel Țiclea, expert contabil, a explicat pe înțelesul tuturor felul în care s-a ascuns adevărul:

”S-a aplicat rata inflatiei  dar ea nu s-a aplicat impozitului, ci s-a aplicat valorii impozabile. Asta a crescut cu 3,8%. Nu din cauza acestei majorări au crescut impozitele finale, plătite de buzoieni, ci din cauza majorării cotelor de impozite care au crescut pentru utilizarea rezidențială cu 50% și pentru cea nerezidențială cu 300%, adică de la 0.2% la 0,06 %. Vorbim doar de clădirile persoanelor fizice, că acesta este subiectul.”

Astfel, liberalii buzoieni cer în continuare revocarea hotărârii prin care taxele și impozitele plătite de populație au crescut drastic, și creionarea unui nou proiect, punerea lui în dezbatere publică și urmarea tuturor pașilor legali, astfel încât buzoienii să  fie informați clar cât vor plăti pentru locuințe și terenuri.

“Solicităm în continuare revocarea acestei Hotărâri către Instituția Prefectului, aceasta trebuie să-și urmeze cursul firesc, adică să o propunem spre dezbatere publică, să luăm în urma dezbaterilor ceea ce  vor propune cetățenii, presa, ceilalți consilieri ai Opoziției, după care să reușim să așezăm o hotârâre legală astfel încât să nu mai existe  vicii, nici de procedură, nici de fond, și cu care buzoienii să se acomodeze. Chiar dacă trebuie să mai mărim taxele cu un procent mult mai mic, trebuie să o facem în cunostință de cauză și nu ziua ca șmecherii.”, a declarat senatorul Vlad Pufu.

Consilierii municipali liberali spun că în continuare își vor menține poziția în Consiliul Local și nu vor aproba niciun proiect care nu va ține cont de interesul cetățenilor.

“Încă o dată vom încerca prin amendamente să stopăm creșterile abuzive de taxe și impozite și, de ce nu, poziția pe care am avut-o acum 3 luni o vom avea și joi, și amendatele vor veni în folosul cetățenilor, încercând să micșcoreze cotele care au fost deja mărite”, a declarat consilierul local municipal PNL Buzău, Andrei Neder.

Proiectul prin care autoritățile locale propun câteva modificări în conținutul hotărârii privind majorarea taxelor și impozitelor locale va fi prezentat consilierilor municipali în ședința de joi, 25 martie.