Actualitate SĂNĂTATE

Senatorul Vlad Pufu: ”Să facem primul Centru de Permanență în Buzău!” Unde ar putea funcționa și care ar fi efectele

Senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu a anunțat că va face toate demersurile necesare pentru a sprijini înființarea unor noi centre de permanență în județul Buzău. Primul pe listă ar trebui să fie un centru care să funcționeze la nivelul municipiului Buzău. Potrivit parlamentarului buzoian, doar în municipiul reședință de județ ar trebui să funcționeze, conform legii, cel puțin 3 astfel de centre. Nu doar că nu există nici unul în municipiu, dar sunt 3 de toate în întregul județ.

Într-o postare pe Facebook, senatorul spune că un centru de permanență ar fi soluția cea mai la îndemână pentru ca Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău să nu mai fie supraaglomerată.

”Situația recentă de la Cardiologia Spitalului Județean Buzău impune măsuri de urgență. Oamenii au nevoie de medici și de servicii medicale de calitate. Dar până să ne gândim la proiecte mărețe de tipul construirii unui nou spital municipal, cu dată de concretizare incertă, criza din sistemul de sănătate buzoian trebuie să aibă o soluție imediată. Cea mai rapidă și la îndemână este înființarea unor centre de permanență în municipiu și județ. Astfel de centre funcționează cu succes în țară, dar în județul Buzău sunt numai 3. Atenție, niciunul în municipiu!

𝗔𝘃𝗮𝗻𝘁𝗮𝗷𝗲:

1. Asigură continuitatea asistenței medicale primare după ora 17.00.

2. Descongestionează UPU, unde s-a ajuns în prezent ca un pacient să aștepte și 3 zile(!!!) pentru a fi văzut de un specialist; implicit eliberează presiunea pusă pe medici.

3. Oferă asistență medicală în regim de gardă”, scrie senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu.

Potrivit acestuia, un centru de permanență ar putea funcționa, în afara orelor de lucru, în Ambulatoriul spitalului. Orice altă soluție ar fi însă binevenită.

”În primul rând trebuie identificat un spațiu propice în municipiul Buzău, poate în cabinetele medicale din Ambulatoriul Spitalului Județean. Sunt ocupate doar dimineața, iar integrarea lor s-a mai propus în urmă cu câțiva ani. Sau, dacă nu e o soluție agreată, voi propune Primăriei Buzău și Consiliului Județean Buzău să identifice altă locație pretabilă unui astfel de proiect. Tot aici se pot integra ulterior și servicii de telemedicină în structura unor proiecte mai complexe și în ton cu evoluția serviciilor de sănătate moderne.

Voi propune primăriilor și Consiliului Județean și mă voi ocupa personal de înființarea a cel puțin două astfel de centre-pilot, unul în municipiul Buzău și altul în Râmnicu Sărat, unde nevoia de servicii medicale permanente este imensă. Necesitatea în județ este mult mai mare, iar o primă condiție este, ca primar sau președinte de Consiliu Județean, să îți dorești să pui în practică un astfel de proiect”, mai spune parlamentarul liberal.

În centrele de permanență, medicii de familie și asistenții medicali pot trata cazurile medicale minore, care aglomerează urgențele. Este vorba despre cazuri ca durere abdominală, amețeli, febră, dureri în gât și altele de acest gen, care nu sunt urgențe medicale majore și care pot fi diagnosticate și tratate într-un centru de permanență.