Actualitate

Serul de la AstraZeneca, cerut din ce în ce mai puțin. Câte persoane mai ajung, zilnic, în centrul de pe B-dul Bălcescu

Buzoienii nu vor să se mai vaccineze cu serul de la AstraZeneca. În centrul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, singurul din Buzău în care inițial a fost folosit exclusiv acest ser, abia mai ajung câţiva buzoieni care cer să fie imunizaţi cu acest vaccin. Vin însă de 5 sau 6 ori mai multe persoane care solicită serul Pfizer.

Vaccinul de la AstraZeneca a fost unul extrem de controversat după apariţia unor cazuri de tromboze la unele persoane cărora le-a fost administrat acest ser. În aceste condiții, deşi erau programați în platformă să primească acest vaccin, mulţi buzoieni au făcut un pas în spate şi au renunțat. Astfel, s-a ajuns în situația ca zilnic să se mai prezinte în centrul de vaccinare până în 10 persoane care acceptă vaccinul de la compania britanică AstraZeneca. Vin, însă, toți buzoienii care au primit prima doză și trebuie să facă acum rapelul.

În schimb, la centrul de vaccinare de pe Nicolae Bălcescu ajung, zilnic, zeci de persoane care se vaccinează cu serul Pfizer, în condițiile în care, de curând, aici au fost amenajate și fluxuri pentru imunizarea cu acest ser, pe lângă AstraZeneca.

“La centrul de pe Bulevardul Bălcescu se vaccinează cu Pfizer şi AstraZeneca, atât cu prima doză, cât şi cu a doua, fără programare. Noi facem 7 zile din 7, de la ora 8:00 la 20:00, chiar şi în zilele nelucrătoare”, a precizat pentru șansanews.ro medicul coordonator al centrului, dr. Valentina Micu.

Buzoienii pot merge să se vaccineze, fără programare, la centrul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în fiecare zi a săptămânii.

Potrivit celor mai recente date ale Direcției de Sănătate Publică, la Buzău au fost administrate 95 430 doze de Pfizer în timp ce de la AstraZeneca au fost utilizate doar 12 434 doze. De asemenea, au mai fost folosite 6 185 doze Moderna și 415 doze Johnson&Johnson, vaccinul utilizat în cabinetele medicilor de familie.