Actualitate

Elevii au revenit în bănci, riscul răspândirii coronavirusului persistă. Ce măsuri se iau în școli. Unde se folosesc testele rapide și câte au fost pozitive, până acum

Toți elevii din municipiul Buzău au revenit de luni, 17 mai, în bănci. Orașul se află în scenariul verde, astfel că toate unitățile școlare, cu excepția Centrului Școlar de Educație Incluzivă, organizează cursuri cu prezența fizică a elevilor în sălile de clasă. În continuare, însă, riscul răspândirii noului coronavirus există, astfel că în școli masca este obligatorie, la fel și triajul epidemiologic.

“ Foarte important este să existe mai multe căi de acces în unitatea de învățământ, să existe ore diferite de acces, să fie interzis accesul persoanelor străine. De asemenea, să existe pauze eșalonate, supravegherea copiilor în pauze este foarte importantă, dar și existența acelei ore între două schimburi, într-o școală, necesară dezinfectării clasei. În clase, trebuie menținută distanța între elevi. Iar grupurile sanitare trebuie dotate cu produse de igienă, de dezinfecție, prosoape de hârtie.”, a declarat la Focus News, de la Focus Tv, medicul Luminița Arion, medic primar igienă școlară.

În plus, pentru a evita orice suspiciune în caz că un elev prezintă simptome de boală, în continuare vor fi folosite testele rapide. O astfel de testare se poate efectua doar în unitățile care au cabinete școlare. În caz contrar, părinții sunt anunțați despre starea copilului și chemați să îl preia pentru a-l transporta la medicul de familie. Pe parcursul semestrului 2 din anul școlar 2020-2021, în județul Buzău au fost efectuate aproape 360 de testări în cabinetele școlare, 21 dintre acestea fiind pozitive.

“Din păcate, testele antigen pot fi realizate doar de către cadrele medicale din cabinetele școlare. La Buzău, acest lucru se poate face doar în 54 de unități școlare care dispun de astfel de cabinete. În lunile martie-aprilie, au fost făcute 359 de testări în colectivitățile de copii, majoritatea în municipiile Buzău și Râmnicu Sărat. Dintre acestea, 21 au fost pozitive”, a adăugat medicul Luminița Arion.

În ultima săptămână, 2 elevi și un cadru didactic din județul Buzău au fost diagnosticați cu COVID-19. Niciunul dintre aceștia nu a mers la școală în perioada în care au fost depistați cu infecție cu coronavirus, astfel că nu a fost nevoie de suspendarea cursurile la clasele respective.

“Avem 2 elevi și un profesor, pozitivați între 10 și 14 mai, dar nu au fost la școală. Deci, riscul epidemiologic nu există. Ei s-au infectat în familie”, a anunțat medicul Luminița Arion.