Actualitate

Serviciul de Ambulanță Județean, obligat să suplimenteze echipajele de intervenție. Ce măsuri au mai fost luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

37 de grade Celsius, la umbră! Este temperatura anunțată pentru municipiul Buzău în următoarele zile. Cu alte cuvinte, vor fi zile de foc în care va fi depășit pragul critic de confort termic de 80 de unități motiv pentru care prefectul Daniel Țiclea a organizat astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căruia s-au dispus măsuri clare menite să prevină , combată  și să gestioneze efectele cauzate de creșterile de temperatură.

”În cadrul întrunirii s-a decis convocarea în ședințe extraordinare a Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență până joi, 21.07.2022, la ora 16:00, pentru a fi analizate  situația operativă, măsurile și acțiunile specifice prevenirii, combaterii și gestionării efectelor cauzate de creșterile de temperatură, precum și  dispunerea măsurilor în consecință care să vizeze următoarele aspecte:

 • –        identificarea grupurilor populaționale care prezintă un risc crescut de evoluție nefavorabilă a stării de sănătate în perioada caniculară;
 • –        verificarea calității apei potabile distribuite populației prin sistemul de alimentare, surse locale, fântâni, cu aplicarea măsurilor de curățare, decolmatare și dezinfecție după caz;
 • –         asigurarea cantităților de apă potabilă și menajeră necesare populației și pentru adăparea animalelor din gospodării;
 • –        operaționalizarea punctelor de prim ajutor și a punctelor de distribuție a apei potabile;
 • –        desfășurarea de controale de prevenire și stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum și la nivelul localităților și operatorilor economici deținători de culturi agricole;
 • –        verificarea  operaționalității mijloacelor și tehnicilor de apărare împotriva incendiilor;
 • –        instituirea serviciului de permanență la toate primăriile, cu personal corespunzător, la primirea atenționărilor privind iminența producerii unor situații de urgență.

De asemenea, au fost trasate sarcini clare pentru fiecare instituție care ar putea ajuta la prevenirea, combaterea și gestionarea efectelor ivite ca urmare a temperaturilor ridicate din aceste zile. De exemplu, Serviciul Județean de Ambulanță Buzău a fost obligat să crească numărul echipajelor de intervenție. Astfel, pe timpul zilei, vor activa 12 echipaje față de 9-10 cât erau până acum la serviciu. Asta înseamnă că au fost chemați oameni de acasă, din zilele libere.

 • Serviciul de Ambulanță Județean Buzău va activa Planul de intervenţie în perioadele de caniculă – stabilirea persoanelor responsabile, suplimentarea personalului şi a numărului de ambulanţe.
 • Direcţia de Sănătate Publică a Județului Buzău va difuza prin mijloace mass-media locale recomandări generale pentru populație în scopul prevenirii afecțiunilor datorate caniculei, cât și recomandări specifice pentru populația vârstnică și cu afecțiuni cronice și va colabora permanent cu reprezentanții primăriilor municipiilor, orașelor și comunelor din județul Buzău, privind implementarea măsurilor stabilite în caz de caniculă.
 • Compania de Apă Buzău va monitoriza permanent calitatea apei potabile, să asigure funcţionarea continuă a sistemului centralizat de alimentare cu apă potabilă şi necesarul de apă, în zonele unde aceasta operează.                       
 • Garda Forestieră Județeană Buzău va comunica tuturor administratorilor de fond forestier obligativitatea monitorizării permanente a zonelor forestiere și în special a celor frecventate de turiști, în scopul prevenirii apariției unor situații de urgență.
 • Direcția Silvică Buzău va pune în aplicare planurile de alarmare şi mobilizare a forţelor şi mijloacelor de stingere a incendiilor de pădure şi colaborarea cu administraţiile publice locale şi serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă pentru intervenţie în cazul producerii unor astfel de evenimente.
 • Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Buzău va efectua  controale în zonele în care au loc incendii de mirişti, stufăriș, tufărişuri sau vegetaţie ierboasă şi va aplica sancţiuni contravenţionale stabilite conform prevederilor art. 96, alin. 1, pct. 9 din O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

”De asemenea, în perioada caniculară vor funcționa centre de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă în fiecare punct farmaceutic din județ, dar și în următoarele puncte amenajate în orașele Buzău, Rm. Sărat, Nehoiu, Pogoanele și Pătârlagele”, informează Prefectura Buzău.