Actualitate SĂNĂTATE

Sfatul unui pediatru cunoscut: ”Masca este absolut esențială. Scade încărcătura transmiterii virale, adică doza infectantă”(video)

Masca de protecție a devenit un accesoriu nelipsit de la debutul pandemiei de coronavirus, și chiar dacă în această vară mulți au renunțat la această formă de protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2, chiar și în locurile aglomerate, medicii revin cu îndemnul de a se purta masca de protecție, mai ales în interior.

Mihai Craiu, medic pediatru extrem de cunoscut în România, a vorbit în cadrul dezbaterii “Vaccinul anti-COVID pentru copii: cum ne protejăm copiii, odată ce începe școala?”, organizată de Salvaţi Copiii România, despre necesitatea purtării măștii de protecție explicând de ce este atât de util acest accesoriu dar și cum ne poate proteja împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Mai exact, medicul Mihai Craiu a explicat că ”strict distanțarea fizică în interior nu e suficientă” și că purtarea măştii de protecţie în interior este “extrem” de importantă”, pentru că acest lucru scade “încărcătura transmiterii virale”

“Masca este foarte importantă. Ştim din studiile experimentale pentru gripă că particulele, în funcţie de tipul de eveniment, fie vorbit, fie cântat, fie strănutat, putem să transmitem aceste picături purtătoare de virus la distanţa mai mari de doi metri. (…) Există dovezi în prezent că folosirea măştilor poate să scadă încărcătura transmiterii virale, adică doza infectantă. (…) Dacă adăugăm o mască pe oricare – fie pe transmiţător, fie pe expus – se observă o scădere a încărcăturii virale şi dacă şi celălalt poartă mască, evident că scade şi mai mult această încărcătură virală. (…) Dacă nu poartă nimeni mască, riscul de transmitere ţine de expunere, de timpul expunerii. (…)

Dacă toate persoanele poartă masca corect în interior tot timpul cât stau în interior, există o minoritate de persoane care ar putea fi infectate, dar sunt atât de puţine, încât este absolut raţional să existe acele recomandări de obligativitate de purtării măştii. Masca este absolut esenţială (…). S-a observat că ridicarea totală a oricăror fenomene de distanţare şi de purtare a măştii în interior a dus la recrudescenţă în condiţiile apariţiei mutaţiei Delta, care este mult mai transmisibilă. Masca în interior este extrem de importantă”, a explicat medicul Mihai Craiu.