Actualitate

Sfaturi de la instructorii auto! Cum ne echipăm mașina înaintea concediului dar și cine face cele mai multe greșeli în trafic

Perioada vacanțelor este în toi, iar stațiunile sunt pline de turiști. Totuși, specialiștii spun că un concediu reușit ar trebuit pregătit din timp, iar din această pregătire nu ar trebui să lipsească nici verificarea și echiparea corespunzătoare a autoturismului cu care urmează să plecăm la drum. Un instructor auto a explicat la Focus Tv ce trebuie să avem în vedere atunci când alegem să parcurgem distanța până la destinația de vacanță cu mașina personală dar și ce greșeli sunt cel mai des făcute în trafic, mai ales de tinerii începători care uneori chiar conduc autoturisme mult mai puternice decât pot controla și pot reprezenta un real pericol pe șosele.

Înainte să pornim la drum, trebuie să facem o verificare serioasă a stării tehnice a mașinii cu care mergem în vacanță, iar în vizorul nostru trebuie să fie sistemul de direcție, sistemul de frânare dar și starea anvelopelor. Atenție și la echipamentul de siguranță împus de legislația rutieră. Orice neregulă constatată ne poate aduce o amendă.

”Pentru a pleca într-un concediu, ținând cont că plecăm probabil cu toți membri familiei și să nu avem probleme, să întâminăm situații neplăcite la drum, trebuie să facem o verificare tehnică a mașinii. În primul rând, sistemul de direcție, sistemul de frânare, sistemul de rurale și chiar un set de anvelope noi, dacă parcurgem un drum mai lung. Atenție la echipamentul minimal de siguranță! Trusa de prim ajutor în termen, două triunghiuri reflectorizante, stingător. La care adăugăm roata de rezervă și normal sistemul de climatizare funcțional”, a explicat Gabi Brătilă, instructor auto.

Odată porniți la drum trebuie să avem mare atenție la trafic și la regulile de circulație. Gabi Brătilă, instructor auto din Buzău, ne spune că tinerii începători pot încălca cel mai mult regulile de circulație, mai ales la drum lung. Și asta din cauza lipsei de experiență la volan și a vitezei excesive.

”Greșeli putem face toți, dar greșelile cele mai grave le pot comite începătorii, tinerii începători, din cauza lipsei de experiență, a neatenției și a vitezei. Se grăbesc să ajungă la destinație. Ținând cont că discutăm despre concediu și o perioadă de relaxare sfatul meu este să nu ne grăbim când suntem la volan, să respectăm regulile de circulație mai ales că, de multe ori, tinerii conduc mașini mult mai puternice decât pot ei conduce”, spune Brătilă.

De altfel, numărul tinerilor care își doresc permisul de conducere chiar imediat după împlinirea vârstei majoratului este tot mare, și, din păcate, mulți dintre ei aleg să conducă chiar din primul an o mașină prea puternică decât pot ei controla.

”Ponderea elevilor este de 60% dintre cei care împlinesc 18 ani. Unii își doresc permisul pentru că se gândesc că își vor găsi un loc de muncă, iar alții, pur și simplu își doresc permisul să fie în rândul celorlalți tineri de vârsta lor care au deja permis”, a mai spus Gabi Brătilă.