Mai sunt doar câteva zile până când elevii de clasa VIII-a vor intra în febra examenelor. De luni, începe Evaluarea Națională, iar prima probă este cea la Limba și Literatură Română, un examen scris dificil mai ales pentru această generație de elevi care a început școala în pandemie și a încheiat ciclul gimnazial cu o grevă de trei săptămâni.
Cu alte cuvinte urmează un weekend de foc pentru cei peste 3000 de elevi din Buzău care luni vor fi în bănci, însă pentru ca totul să decurgă bine în sălile de examen, profesorul Merito de limba și literatură rămână, Cătălin Zaman, vine în ajutorul lor cu o serie de recomandări despre modul de abordare al subiectelor, în timpul examenului.
Profesorul doctorand și director al Școlii Gimnaziale „Învățător Nicolae Ispas” din satul Clondiru, comuna Ulmeni, Cătălin Zaman îi sfătuiește pe elevi „să se concentreze mai ales pe primele șase exerciții pentru a fi impecabili aici și pentru a evita să piardă puncte în mod gratuit, să se întoarcă la texte ori de câte ori e nevoie, când se simt nesiguri, pentru a găsi acolo informația de care au nevoie pentru a rezolva exercițiile, pentru că timp este suficient”, potrivit portalului Edupedu.
Profesorul din Buzău ai cărui elevi au obținut note de nouă și zece la Evaluarea Națională subliniat faptul că anul acesta, în contextul grevei generale, Ministerul Educației nu a mai publicat teste de antrenament astfel că în sala de examen elevii vor avea texte necunoscute motiv pentru care trebuie să le acorde o atenție în plus. De cât de bine sunt înțelese aceste teste, va depinde următoarelor șase subiecte.
”Anul acesta nu am mai avut parte nici de teste de antrenament, ministerul nemaipublicând nimic în acest an, astfel încât pregătirea lor a rămas strict pe umerii profesorilor. Ajunși în fața subiectelor, elevii trebuie să nu uite că se află (probabil) în fața unor texte necunoscute, de aceea ele ar trebui citite de cel puțin două ori”, a spus Cătălin Zaman, pentru Edupedu.
Provocarea cea mai mare a examenului o reprezintă următoarele trei exerciții, respectiv de la 6 la 9. Și pentru acestea, profesorul Merito din Buzău are câteva sfaturi pentru elevi.
”Următoarele trei exerciții aduc ceva mai multă emoție elevilor. Exercițiile 7, 8, 9 de la subiectul A vor fi provocarea cea mare a examenului. Aici răspunsul depinde, într-o mare măsură, de cât de mult a citit elevul. Fie că vorbim de operele de la clasă sau de cele din bibliografia suplimentară, ele pot constitui baza de lectură care să îl ajute pe elev să depășească aceste exerciții. Dacă exercițiul 7 presupune mai mult analiza textelor la prima vedere, elevul fiind nevoit să identifice o temă/un element comun între cele două texte oferite ca suport, exercițiul 8 va urmări abilitățile de argumentare pe care elevii să le coreleze cu informațiile oferite de texte”, a mai spus Zaman.
Profesorul Zaman vorbește și despre pregătire emoțională a elevilor și, în același timp, îi îndeamnă pe copiii care au nevoie de sfaturi să-i scrie pe adresa de email profuldelatara@gmail.com. Mai multe detalii găsiți pe Edupedu.
Adaugă comentarii