Actualitate SĂNĂTATE

SFATURI PENTRU PĂRINȚI, LA ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR, PENTRU A GESTIONA STRESUL COPILULUI ÎN CRIZA CORONAVIRUS

Pandemia COVID-19 și impunerea măsurilor stricte, dar necesare, de prevenire a răspândirii noului coronavirus au reprezentat și încă sunt un factor major de stres, atât pentru adulți, cât și pentru copii și adolescenți.  Iar începerea cursurilor în plină pandemie, după șase luni de vacanță neobișnuită, poate reprezenta un factor și mai mare de risc pentru copii.

Iată câteva sfaturi de la psihologul Mihaela Avramescu pentru părinții ai căror copii au început cursurile, sfaturi menite a-i ajuta pe părinți să gestioneze mai bine situația și emoțiile copiilor care merg de-acum la școală, în condiții total neobișnuite generate de pandemia de coronavirus:

”Trebuie să ne gândim la părinți ca și cum ar fi șoferul unei mașini care circulă pe drumuri de munte foarte periculoase. Dacă ei nu își arată frica față de copii, nici copiii nu vor simți această frică.

În primul rând, părinții trebuie să păstreze foarte mult echilibrul și să încerce să se mențină cât se poate de echilibrați în această situație și să fie cât se poate de calmi. Copiii nu învață din ceea ce li se spune, ci din ceea ce văd. Să explice iarăși copiilor că aceasta este lumea în care trăim la ora actuală, că regulile sunt necesare pentru a păstra siguranța lor și a celor din jur și să încerce să țină legătura cât mai des cu școala tocmai pentru a povesti profesorilor pentru că mulți dintre copii au fricile lor, au nesiguranțele lor, iar în momentul în care profesorul va ști care este firea copilului va putea mult mai ușor să îl aducă pe o stare normală în condițiile în care acesta va fi speriat, va fi neascultător sau va încerca să se certe cu ceilalți copii, să râdă, să îi agreseze sau așa mai departe .

La ora actuală părinții sunt cei mai importanți în toată această situație. Ei sunt cei care vor trebui în primul rând să asigure siguranța copiilor.  ″