Actualitate

Temele de vacanță și statul excesiv pe telefon, două probleme, soluții simple de la psiholog

Vacanța de vară, atât de așteptată de copii, vine cu o mare provocare: temele suplimentare. O sarcină care, de cele mai multe ori, este lăsată de elevi pe ultima sută de metri și care, la fel de multe ori, reprezintă și un subiect de discuție între cei mici și părinți. Totuși, există metode prin care aceste sarcini școlare să fie cât mai distractive. De exemplu, unii psihologii sunt de părere că în locul temelor de vacanță, copiii ar trebui să fie angrenați în diferite activități distractive astfel că, în perioada de pauză școlară, procesul de învățare să se desfășoare prin joc. Mai mult decât atât, la aceste jocuri să participe și părinții.

„Vacanța este dată tocmai pentru ca și copiii să-și ia pauză de la învățat, nu neapărat că nu mai învață deloc. Ar trebui să fie o perioadă în care să învețe prin descoperire, prin joc, să fie lucruri amuzante, lucruri care să-i facă să-și dezvolte imaginația și creativitatea. Din păcate, într-adevăr, din punctul meu de vedere și strict numai din punctul meu de vedere spun, nu am fost niciodată de acord cu foarte multe teme pe perioada de vacanță.

Știu că există teoria conform căreia copilul în vacanță uită ceea ce a învățat în timpul anului, dar uitarea este un lucru necesar tocmai pentru a nu aglomera prea mult copiii.

Și așa la școală sunt foarte aglomerați, în timpul perioadelor școlare ei nu mai au timp absolut deloc ținând cont de faptul că orele sunt multe, temele acasă sunt multe, pe lângă asta părinții îi mai trimit și la pregătiri să mai facă și alte activități tot legate de școală. Așa că, cel mai bine, din punctul meu de vedere, lăsați copiii în vacanță să se joace, dacă chiar vă doriți să învețe, învățați alături de ei prin joc și descoperire!”, a spus Mihaela Avrămescu, psiholog.

În același timp, psihologul Mihaela Avrămescu recomandă părinților să-și țină copiii ocupați dându-le diferite sarcini casnice, astfel încât cei mici să nu cadă într-o altă extremă, respectiv, cea a statului pe telefon sau laptop pentru o perioadă foarte lungă de timp.

”Pentru a-i motiva pe copii să folosească telefonul mai puțin, li se pot da activități casnice: fă-ți curățenie în cameră strânge-ți lucrurile, pictează, deci o groază de activități casnice care li se pot da în timpul în care părinții sunt plecați și care pot fi după aceea recompensate în funcție de ce își dorește copilul”, a spus Mihaela Avrămescu

În același timp, psihologul Mihaela Avrămescu este de părere că deschiderea unor centre de educație pe perioada vacanței ar fi ideală pentru copiii care , și așa, în anii de pandemie, au socializat foarte puțin.