Actualitate SĂNĂTATE

Sfaturile unui cardiolog pentru menținerea sănătății inimii! Ce dietă este recomandată

În România, la fiecare 30 de minute, o persoană moare de infarct! Cu această statistică, din păcate, țara noastră ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, adică o medie mai mult decât dublă față de media UE. Cu alte cuvinte, sunt cifre alarmante care ar trebui să ne impună o atenție sporită față de sănătatea inimii.

Câteva sfaturi utile cu privire la sănătatea cardiovasculară au fost oferite și de medicul cardiolog Gabriel Nicolai, în cadrul unui interviu pe care îl puteți citi aici.

În primul rând, specialistul a descris care sunt principalele afecțiuni pe care le prezintă pacienții și, din păcate, cel mai des întâlnite diagnostice sunt insuficiența cardiacă, cardiopatia ischemică, hipertensiune arterială, precum și aritmiile: fibrilație atrială, flutter atrial.

Pentru a prelungi sănătatea inimii, medicul Gabriel Nicolai a dat câteva sfaturi schimbările ce pot fi făcute astfel încât aceste boli să fie prevenite:

  • ”Aș menționa în primul rând fumatul. Acesta este unul dintre principalii factorii de risc cardiovasculari. Trebuie evitat consumul de tutun, sau dacă nu se poate, pe cât posibil, redus”.
  • ”Importantă este și monitorizarea tensiunii arteriale. Pentru pacienții hipotensivi, cu tensiunea la limita inferioară a normalului, este important consumul de minim 2 litri de apă pentru a menține tensiunea în limite normale, pentru a nu sta cu o tensiune de 8, 9, mai ales în perioada de vară, atunci când ne deshidratăm cu ușurință. Apa asigură un debit cardiac normal și valoarea tensională în limite normale. De asemenea, pentru a menține și funcția renală normală, atât la pacienții fără patologii cu viză cardiologică sau cei cu patologii în sfera nefrologică. De asemenea, contribuie la împiedicarea alterării funcției renale (vorbim aici la pacienții care au deja o boală renală cronică)”.
  • ”Un alt punct important este dieta. O dietă mediteraneană este de preferat, să evităm excesul de grăsimi, să consumăm cât mai multe fructe și legume. De asemenea, atunci când gătim, consumul de sare trebuie redus, mai ales în aceste zile în care alimentele conțin sare, sau foarte multă sare”.
  • ”Foarte importantă, de asemenea, este mișcarea, sportul. Și aici trebuie să discutăm de o balanță în activitatea sportivă pe care o desfășurăm. Activitatea fizică trebuie să fie regulată, cu o intensitate adecvată și o durată de timp corespunzătoare”.