Actualitate Agricultura acum

Sfaturile unui mare fermier din Buzău pentru a sfida un an agricol complicat

Sursa foto agro-tv.ro

Anul 2022 este unul plin de provocări pentru cei care muncesc pământul. Pe de o parte din cauza secetei, pe de alta, din cauza scumpirilor carburanților și a crizei fertilizatorilor.  Lipsa precipitațiilor timp de 3 luni a făcut ca plantele semănate în toamnă să sufere. În plus, pregătirea terenurilor pentru înființarea culturilor de primăvară este mult îngreunată din cauza pământului tare ca piatra. De partea cealaltă, prețul motorinei aproape s-a dublat față de anul trecut, în timp ce prețul îngrășămintelor a explodat de-a binelea. Toate acestea înseamnă cheltuieli mai mari cu circa 60% față de anul trecut pentru cultivarea unui hectar.

În ciuda acestor greutăți întâmpinate la început de 2022, marii fermieri spun că, totuși, anul acesta ar putea fi unul agricol destul de bun. Asta pentru că se estimează că producțiile vor fi vândute cu prețuri foarte mari, pe fondul crizei generate de războiul din Ucraina. Ceea ce ar trebui să facă însă cultivatorii ar fi să investească în tehnologii moderne.

“În această primăvară avem două categorii de fermieri. Sunt unii care își pot permite ca la aceste prețuri să utilizeze tehnologii de top cu speranța că vor obține producții mari și de calitate, și la niște prețuri destul de bune preconizate în această vară să își recupereze aceste investiții deosebit de mari. Mai e o categorie de fermieri care nu au posibilități financiare să achiziționeze la costurile acestea, probabil vor renunța la verigi din tehnologie, ceea ce îi va afecta, vor avea producții mai mici și de o calitate îndoielnică”, a declarat la Focus Tv, Valeriu Alecu, unul dintre marii fermieri din Buzău.

Agricultorii sunt îndemnați să facă un efort și să investească în tehnologii moderne care să le asigure producții bune și de calitate, pentru că veniturile din toamnă vor fi garantate, iar investițiile vor fi recuperate.

“Sfatul meu pentru toți fermierii e să facă tehnologie, să investească, și în speranța că vom avea și un an agricol bun din punct de vedere meteorologic, vor obține producții bune. Așa cum sunt estimările pe bursă vom avea prețuri destul de bune în vară la vânzarea producției. Dacă nu investești în cultura de grâu, vei avea o producție mică și un grâu cu conținut mic de proteină, nu îl vei putea folosi în industria de panificație, atunci va fi furaj și vei obține un preț mai mic.”

Fermierii au la dispoziție și soluția creditelor garantate de stat care pot fi folosite pentru investiții sau cumpărare de terenuri.

Valeriu Alecu, unul dintre marii fermieri din Buzău