Actualitate Divertisment

Shooting în Dublin: povestea buzoiencei pasionată de fotografie, care trăiește visul irlandez

E brici la matematică și informatică, e specialist în management, dar înclinația sa artistică i-a luat-o cu mult înainte. Așa că se ocupă mai puțin de dezvoltarea afacerilor și mai mult de… fotografie.

Este, pe scurt, povestea Dianei Matei, o buzoiancă ce își trăiește visul în Irlanda, la Dublin, unde muncește, dar își pune în scenă și pasiunea printr-o serie de proiecte personale de fotografie.

Diana Matei a fost de mică omul cifrelor și științelor exacte. A terminat Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, profilul matematică-informatică (intensiv informatică), apoi Academia de Studii Economice din București, profilul Management. Are un master în Consultanță în management și dezvoltarea afacerilor. Dar pasiunea pentru fotografie nu i-a dat pace nici o clipă.

„Pasiunile mele sunt fotografia și plimbările lungi prin oraș sau la munte. Îmi place natura, încerc să petrec cât mai mult timp afară, să admir lumina. Fotografia a fost alături de mine din perioada copilăriei. Atunci când am ales Management, consideram fotografia doar o pasiune. Acum pot folosi cunoștințele pentru a investi in pasiunea mea”, povestește Diana Matei.

A început surprinzând natura, fotografiind flori și peisaje atunci când își petrecea vacanțele la bunici. Ulterior, și-a dorit să părăsească zona de confort și să cunoască oameni, după cum spune chiar ea. Iar cea mai mare emoție a descoperit-o prin fotografia de concert.

„Primul proiect a fost fotografia de concert prin colaborarea cu câțiva artiști din industria muzicală românească. Începutul pandemiei m-a obligat sa renunț la aceasta colaborare și să accept alte oportunități. Am avut o perioadă în care am colaborat cu diverse firme pentru promovarea de produs. Am revenit către industria muzicală printr-un proiect cu un studio din București. Un alt proiect drag mie este “ballerina on the street” pe care plănuiesc sa îl continui. În paralel, am lucrat cu mai mulți artiști din diverse domenii pentru promovarea brandului personal”, adaugă Diana Matei.

Fotografia în industria muzicală, artistică, precum și fotografia de concert creionează cadre intense, muzică reflectată în imagini și stări în cadre surprinse de lentila aparatului de fotografiat al Dianei. Printre colaborările sale se numără: Marc Rayen – Producer/Dj, în prezent la ProFM; Demoga Music & Marius Moga sau actorul George Piștereanu. Majoritatea continuă și în prezent. Prin aceste colaborări, Diana se bucură de oportunitatea de a întâlni și a fotografia mari artiști din industria muzicală românească.

După fotografia de concert a urmat cea de portret, iar Diana reușește să surprindă cu aparatul ei emoția și frumusețea oamenilor. Natura rămâne principala ei sursă de inspirație, dar în toate fotografiile sale caută sa găsească un echilibru între emoția din portret și o raza de lumină, o umbră sau o reflexie. Și chiar reușește să surprindă personalitatea fiecărui om în fotografiile pe care le face.

În prezent lucrează în Dublin, Irlanda, acolo unde a și reușit să realizeze un proiect de fotografie de produs și unul de fotografie portret.

„Un alt proiect personal este „Oamenii de Dublin”, proiect prin intermediul căruia încerc să iau legătura cu cât mai mulți oameni care locuiesc aici și să organizam o sesiune de portret”, explică tânăra buzoiancă.

Consideră că experiența o va ajuta atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, oferindu-i atât expunere, cât și încredere. Descoperă o nouă cultură, un nou stil de viață, dar și locuri noi care pot reprezenta surse de inspirație. Își dorește să revină în țară cu mai multe idei și energie pentru noi proiecte. Până atunci, însă, Diana se bucură de noile provocări pe care pământul irlandez i le-a scos în cale.

„Din dorința mea de a cunoaște oamenii de aici am acceptat acest eveniment –  curs de barista în limba spaniolă ținut de Rafael Vicente. Rafael este din Brazilia, a lucrat în Spania și, de curând, s-a mutat în Dublin. Am fotografiat primul lui curs. Acum urmează al treilea deja și plănuiește să construiască un plan avansat de training. Colaborarea mea cu Rafael a mers atât de bine încât am început deja să planificăm un nou proiect și anume un eveniment-deschidere pentru o nouă cafenea în Dublin”, spune Diana. Crede că succesul cursurilor de barista s-a datorat și fotografiilor sale, care au contribuit la promovarea produselor și oamenilor pe care i-a întâlnit.

Vorbește cu drag despre fotografie, mai ales că Diana reușește să surprindă în fotografiile sale orice mic detaliu, care face diferența. Își promovează lucrul inclusiv pe Instagram și Facebook, unde stările din fotografii sunt însoțite de povești (stories) care conturează toată munca ce stă în spate până la obținerea unui produs fotografic perfect.

Diana Matei are și un mesaj pentru toți cei pasionați de fotografie:


„Să fie răbdători și să aibă încredere în munca lor. Fotografia este un domeniu care implică multă practică, dar și multă creativitate. Recomand tuturor celor pasionați de acest domeniu să se bucure de fiecare sesiune, să își caute stilul și tipul de fotografie care le oferă cea mai mare satisfacție în munca lor”, transmite ea.