Actualitate

SINDICALIȘTII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT CER TESTAREA GRATUITĂ A PROFESORILOR! Ce le răspunde ministrul Educației

În pragul unui nou an școlar cu multe necunoscute, total diferit față de anii precedenți, sindicaliștii din învățământ continuă să solicite Ministerului Educației luarea unor măsuri clare pentru protejarea deopotrivă a cadrelor didactice și a copiilor. Pe lângă asigurarea de măști de protecție și dezinfectant, sindicaliștii cer testarea gratuită a personalului din învățământ. O astfel de solicitare i-a fost transmisă ministrului Educației, Monica Anisie, în timpul unei vizite de lucru pe care a avut-o miercuri în Vrancea. Liderii de sindicat din învățământul vrâncean i-au cerut ministrului să caute soluții pentru ca toți profesorii să fie testați în vederea depistării coronavirusului, la fel și personalul nedidactic.

“Va fi un an atipic, cu care nu ne-am confruntat nicodată. Cei mai expuși vor fi profesorii din învățământul preșcolar. Educatoarele vor sta în sălile de clasă cu preșcolarii timp de 4-5 ore. Copiii nu vor purta măști, educatoarea nu poate sta în fața clasei tot timpul și să nu interacționeze cu ei, iar copiii, cu siguranță, nu vor păstra distanța fizică de 1 m. De aceea, chiar i-am propus doamnei ministru să ia în calcul testarea gratuită  a personalului din învățământ. Răspunsul a fost că profesorii nu sunt printre priorități, așa cum sunt medicii. Dar noi vom insista ca și personalul din învățământ să aibă prioritate și să beneficieze de teste gratuite.”, a declarat la Focus Tv, Constantin Ionescu, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.

Solicitarea sindicaliștilor din învățământ vine în contextul în care în alte țări toți profesorii sunt testați înainte de debutul noului an școlar, pentru a fi evitată reîntoarcerea în colectivitate a unor persoane infectate cu COVID-19.