Pare greu de crezut dar o buzoiancă își va putea culege banane din propria grădină. La fel și kiwi dar și soiul elvețian de mere cu miez roșu, ”Redlove”.În plus, femeia deja se mândrește cu propria recoltă de varză de Bruxelles și cu un soi de salată adus din Italia. Cu alte cuvinte, femeia are în grădina sa aproape toate legumele și fructele pe care majoritatea românilor le pot găsi doar în supermarket. De altfel de aici a și pornit ideea Cristinei Cățoiu: a dorit să poată produce cât mai multe dintre legumele și fructele pe care marile lanțuri de magazine le aduc din import.
Femeia locuiește în comuna buzoiană Săgeata și cum întreaga familie se ocupă cu agricultura a decis ca și ea, la rândul ei, să-și ocupe timpul cu o altă îndeletnicire din domeniul agricol. Mai exact, producerea legumelor și fructelor. Așa a ajuns să-și facă o grădină cu de toate. A pornit de legumele și fructele tradiționale, iar cu fiecare sezon mai adaugă câte ceva. Fie că era un condiment nou, un soi mai puțin întâlnit de roșii sau legume care până atunci le consumase doar cumpărate din supermarket, buzoianca a ajuns să aibă în curtea sa legume și fructe din întreaga lume.
Primele recolte reușite au fost cele de varză de bruxelles și un soi de salată adus din Italia, indicat pentru a fi consumat pe timpul iernii. Un fel de anghinare sălbatică, spune buzoianca.
”În grădina mea de zarzavat am încercat să am tot ceea ce există în supermarketuri: legume și fructe care sunt adunate într-o perioadă mai lungă de timp și așa ajung în România unele sunt proaspete, altele mai ofilite. Nu mai zic cât sunt de tratate. Am încercat să le pun și eu în grădină. Ale mele nu sunt atât de arătoase pentru că nu le tratez cu nimic, dar sunt foarte gustoase și pline de vitamine. Am varză de Bruxelles, varză kale, o salată adusă din Italia, un fel de anghinare sălbatică, care este foarte căutată pe timpul iernii”, ne-a povestit Cristina Artemiza Cățoiu.
Dar buzoianca nu se oprește aici. Așa că în această toamnă și-a îmbogățit oferta cu două fructe noi. Este vorba despre mini banane și soiul elvețian de mere cu miez roșu, ”Redlove”.
„Am în grădina mea și mini Kiwi inclusiv un soi de culoare roșie și alte soiuri de legume și fructe mai puțin întâlnite, iar anul acesta am venit iarăși cu ceva nou. Am primit pomii de la o cunoștință din Italia și în doi ani voi putea culege primele mini banane. Pomii normal intră pe rod după patru-cinci ani, însă cei pe care i-am primit au deja doi ani de altoire, așa că mă aștept să rodească mai devreme. De asemenea, am primit, tot din Italia, un soi de măr cu miez roșu. Este foarte zemos și acrișor, foarte bun pentru sucuri”, ne-a spus Cristina Cățoiu.
Buzoianca ne-a explicat că pomii nu necesită condiții speciale de îngrijire și deci nu-i va fi foarte greu să producă aceste fructe și legume mai puțin întâlnite în grădinile din România.
”S-au adaptat și la partea aceasta de România, la frigul pe care îl avem. Rezistă până la 30 de grade, nu necesită stropiri sau altceva. Doar primăvara tăierile necesare și să nu fie iarbă în jurul lor. Am 3 pomi din care sperăm să culegem mini banane. Se vor face undeva la 4-5 metri înălțime”, a mai spus buzoianca.
Cristina Cățoiu se mândrește pe lângă o grădină bogată în legume și o livadă în care se găsesc fructe de primăvara devreme până toamna târziu precum și o plantație de fructe de pădure din care se poate culege zmeură, mure, aronia.
Adaugă comentarii