Actualitate Agricultura acum

Situație fără precedent pe câmpurile din Buzău! Directorul ANIF: ”Oamenii sunt disperați!”

A plouat mai mult decât era nevoie. S-au înregistrat chiar și o sută de litri pe metrul pătrat, susțin specialiștii Agenției Naționale de Îmbunătăți Funciare – Filiala Buzău care se confruntă cu o situație total neobișnuită pentru o lună de vară. Pentru prima dată, în ultimii câțiva zeci de ani, fermierii au făcut cereri către ANIF nu să le furnizeze apă pentru a-și iriga culturile ci pentru a opri irigațiile. Solul este îmbibat de apă, iar acum, pentru a-și salva culturile, agricultorii trebuie să recurgă la lucrări pentru desecarea câmpurilor. Tocmai de aceea, de joi, toate canalele de irigații din județul Buzău au fost golite de apă, iar irigațiile vor fi oprite pentru cel puțin două săptămâni.

”Pentru prima dată în ultimii 25 de ani m-am confruntat cu o situație care e unicat. Toți fermierii m-au rugat să oprim apa pentru irigații. Câmpurile băltesc din cauza precipitațiilor și cel puțin una-două săptămâni nu vor să audă de irigații. M-au rugat să golesc canalele. Oamenii sunt disperați. Au fost cantități mari de apă. S-au depășit și 100 de litri pe metru pătrat. Aceasta este , din păcate, realitatea de pe câmpuri. La începutul lunii iulie noi nu mai irigăm. Iazul Morilor a fost blocat de joi. Canalul de Vest a fost închis de vineri. Deci toate canalele sunt închise”, a spus Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău.

Acum agricultorii solicită, rând pe rând, lucrări de desecare a terenurilor, iar conducerea ANIF spune că rețeaua canalelor din Buzău funcționează foarte bine.

”Am intrat pe rețeaua de desecare. Aici toată rețeaua de canale ,circa 120.000 de hectare, este funcțională. Nu am avut probleme din cauza precipitațiilor, nu avem inundații. Mâine avem acțiune la Stâlpu și Costești unde au apărut mai multe probleme mai vechi și mergem să curățăm canalul. Zilele acestea am verificat mai multe localități, în primul rând am verificat comunele limitrofe municipiul Buzău, și avem ceva probleme la Merei unde avem băltiri. Zic totuși că situația este acceptabilă la ce cantitate mare de precipitații am avut” , a mai spus Claudiu Carpen, directorul ANIF -Filiala Buzău.

Buzăul a fost sub avertizate cod portocaliu de precipitații mai multe zile la rând, iar cantitatea de apă acumulată a fost extrem de mare într-o perioadă scurtă de timp, fapt ce a dus la aceste probleme pe câmp.