Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

S-au reluat vizitele în Spitalul Județean! Activitatea se apropie de normal. De două zile, niciun bolnav la ATI COVID

După valul de nemulțumiri stârnit de menținerea restricțiilor privind vizitele la pacienții internați în cel mai mare spital al județului, nemulțumiri semnalate inclusiv de Focus TV și portalul Sansanews.ro, conducerea unității medicale anunță primele măsuri. Mai multe secții își redeschid ușile pentru vizitatori, în timp ce altele vor rămâne închise. Între timp, întreaga activitate a Spitalului Județean Buzău revine la normalitate, în prezent managerul Claudiu Damian apreciind că circa 80% din secțiile unității spitalicești funcționează la parametri cunoscuți înainte de pandemie. Cu aceleași vești bune își întâmpină pacienții și Spitalul Municipal de la Râmnicu Sărat, acolo unde conducerea a cerut mărirea numărului de paturi alocate pentru bolnavii nonCOVID-19 în condițiile în care sunt tot mai puține internări cu pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

Trendul descendent al îmbolnăvirilor COVID-19 din ultima perioadă determină noi schimbări în unitățile medicale din Buzău, iar veștile bune îi vizează atât pe aparținătorii care până acum nu erau lăsați să intre în saloane pentru a-și vedea rudele internate cât și pe bolnavii non COVID pentru care sunt tot mai multe locuri alocate în secțiile care până acum erau sufocate de pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău, a anunțat că a schimbat regulile privind vizitele în unitatea spitalicească mai ales că aceste restricții au stârnit un val de nemulțumiri. Concret, aparținătorii erau nemulțumiți că erau ținuți la ușă și nu-și puteau vedea rudele aflate pe patul de spital. În plus, legătura cu medicul curant era extrem de dificilă. Toate aceste nemulțumiri, prezentate inclusiv la Focus TV și pe portalul sansanews.ro au fost, pe jumătate, rezolvate. Aparținătorii care au rudele internate în alte secții decât ATI, Pneumologie, Boli Infecțioase și Neonatologie vor putea intra în spital doar în baza unei cereri aprobate de medicul curant și nu și de Comitetul Director, cum era până acum. Accesul va fi permis doar pentru un singur membru al familiei, iar vizita va dura doar 15 minute, în intervalul 14.00-15.00.

”A rămas cu strictețe și cu cerere făcută de pacient, aprobată de medicul curant și avizată de Comitetul Director doar pentru zonele COVID, respectiv secțiile ATI, Pneumologie, Boli infecțioase și Neonatologie. Pentru restul secțiilor s-a stabilit un interval orar de vizite, respectiv 14.00 – 15.00. Aparținătorul face cerere care trebuie aprobată doar de medicul curant”.

”Se acceptă doar un singur membru al familiei , pentru 15 minute. Aparținătorul va primi un echipament pe care îl va purta pe tot parcursul vizitei în spital”, a spus Claudiu Damian.

De altfel, relaxarea restricțiilor au fost determinate și de scăderea considerabilă a cazurilor noi de infecție cu SARS-CoV-2, fapt care se simte atât în toate secțiile destinate pacienților COVID dar mai ales la Terapie Intensivă, unde de două zile nu este nicio persoană internată pe cele opt paturi alocate bolnavilor în stare gravă ca urmare a infecției cu noul coronavirus. Încet, încet activitatea celei mai mari unități spitalicești revine la normal, iar conducerea spitalului continuă să crească locurile alocate pacienților non COVID.

”Suntem în modificarea structurii secțiilor interioare, respectiv la Boli Infecțioase cele 29 de paturi de infecțioase se vor mări la 35 de paturi din care vor rămâne doar 20 pentru COVID, în timp ce restul vor fi alocate restul pacienți internați cu alte afecțiuni decât COVID. La Pneumologie, din cele 39 paturi destinate COVID vor rămâne doar 12 locuri pentru infecția cu SARS-CoV-2, restul vor reveni TBC și Pneumologie”, a explicat Claudiu Damian.

Același trend este urmat și la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Aici mai sunt doar 4 persoane internate ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2 dintre care doar un bolnav este în stare gravă la ATI. Cu alte cuvinte, zeci de paturi alocate COVID stau nefolosite motiv pentru care și aici managerul unității spitalicești au cerut Direcției de Sănătate Publică revenirea aproape completă la normalitate.

”La momentul acesta funcționăm pe cele două circuite avizate inițial pentru Spitalul Râmnic Sărat, dar avem doar 4 pacienți internați așa că am făcut cerere către DSP pentru a mări numărul de paturi pentru circuitul non COVID , mai ales la secția Pneumologie, unde acum nu avem niciun pacient internat, dar nu am primit până acum niciun răspuns”, a declarat pentru sansanews.ro Felicia Vasile, directorul medical al Spitalului Municipal Râmnicu Sărat.

Singura problemă pentru cele două unități medicale rămâne lipsa personalului calificat, o necesitate pe care de altfel au comunicat-o recent și Ministerului Sănătății. Atât Spitalul Municipal Râmnicu Sărat cât și Spitalul Județean Buzău au nevoie de specialiști pe secțiile cheie , respectiv Boli Infecțioase, Pneumologie, UPU dar și ATI, unde de curând au existat schimbări majore în ambele unități medicale. Buzăul a rămas doar cu 5 medici la Terapie Intensivă după ce unul s-a pensionat, în timp ce spitalul de la Râmnicu Sărat are de câteva săptămâni doi medici la ATI, după ce medicul care și-a încheiat activitatea la Buzău s-a angajat la spitalul de la Râmnic cu care mai colaborase.