Actualitate Șansa de Nehoiu

Situație îngrijorătoare la Bâsca Rozilei. Pământul o ia la vale văzând cu ochii. Zona este monitorizată zi și noapte. Ce măsuri au fost luate (Foto+Video)

Alunecarea de teren de la Bâsca Rozilei, una dintre cele mai ample din județ, care se întinde pe o suprafață de circa 30 ha, este monitorizată 24 de ore din 24. Pământul a continuat să o ia la vale și pe timpul nopții trecute. Echipe de la ISU au fost trimise în zonă pentru monitorizare permanentă, chiar dacă alunecarea se manifestă departe de casele oamenilor și de drumurile publice.

Vineri, 11 iunie, și echipe de specialiști de la Prefectura Buzău vor ajunge în localitate pentru o primă evaluare a acestui fenomen îngrijorător.

“S-a monitorizat zona toată noaptea, alunecarea a continuat. Din fericire, nu pune în pericol locuințe sau drumuri. Alunecarea este în monitorizare, echipe de la ISU au fost trimise în zonă. Astăzi, și două echipe de la Prefectură vor ajunge la Bâsca Rozilei pentru o evaluare”, a declarat pentru șansanews.ro prefectul Silviu Iordache.

Pământul o ia la vale văzând cu ochii, așa că până la realizarea unei expertize care să arate clar cauza acestui fenomen și ce măsuri pot fi luate pentru stabilizarea solului, autoritățile locale au luat o primă măsură. Cursul unui izvor care trecea chiar prin acea zonă a fost deviat.

“În zona Grihotiș – Beteringhești s-a produs o alunecare de teren, pe o suprafață considerabilă (estimare aproximativ 30 ha). Cauzele sunt naturale, nu se raportează la intervenții umane – construcții sau amenajări – care să vicieze structura și profilul solului, dar natura exactă a lor nu o putem preciza fără un raport de specialitate. Expertiza ne va îndruma către următoarea etapă, aceea a limitării și consolidării zonei. Una dintre măsurile de necesitate pe care le-am luat a fost devierea cursului de apă al Izvorului Grihotiș Beteringhești, către zona Arsele”, transmite primarul orașului Nehoiu, Ionuț Milea.

Primarul din Nehoiu dă asigurări că devierea cursului de apă nu va afecta cu nimic populația din zona Arsele, unde a fost redirecționat izvorul cu pricina.

“Îi rog pe locuitorii din Arsele să nu intre în panică, deoarece devierea cursului nu presupune și mărirea debitului, astfel că nu se vor înregistra pagube sau disconfort.”

Detalii despre situația de la Bâsca Rozilei, oraș Nehoiu, și AICI.