Actualitate

Situație nemaiîntâlnită la Buzău. În luna noiembrie se fac angajări în agricultură, din cauza lipsei forței de muncă

Criza forței de muncă, în special a muncitorilor calificați, generează o situație nouă în agricultura buzoiană. Dacă până de curând munca pământului era considerată o activitate sezonieră, acum agricultura a devenit un domeniu ca oricare altul, care oferă locuri de muncă pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Drept dovadă, în prag de iarnă, fermierii și firmele cu profil agricol din Buzău fac angajări, spre deosebire de anii trecuți când pe timpul iernii o parte dintre angajații din agricultură intrau în șomaj până în primăvară.

De câțiva ani, situația s-a schimbat. Iar trendul se menține și în prezent. Criza de muncitori calificați și chiar de necalificați dornici să muncească în agricultură, îi determină pe fermieri să mențină forța de muncă de care au dispus în ultimele luni și chiar să facă noi angajări.

„În perioada asta de pandemie, agricultura, ca și o parte din ramurile economiei județului Buzău, nu au fost afectate de această mare nenorocire care a venit peste toată lumea. Agricultura buzoiană angajează. De obicei, până acum vreo 5-6 ani de zile, în noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie, deci 5 luni de zile, persoane din agricultură și din construcții erau disponibilizate, pe urmă, începând cu a doua parte a lunii martie, aceste persoane erau preluate de către acești angajatori. Acest fenomen nu se mai întâmplă, datorită faptului că există o criză teribilă de forță de muncă calificată pe piața forței de muncă din Buzău și din România în general. Angajatorii se tem să disponibilizeze pe această perioadă de iarnă forță de muncă calificată și nu numai , pentru că s-ar putea să fie „furată” această forță de muncă de către alți angajatori cu același obiect de activitate.” a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Fermierii din Buzău angajează, în această perioadă, atât muncitori necalificați cât și mecanici sau șoferi pentru utilajele agricole. Și pentru a-i convinge pe buzoieni să lucreze pentru ei, agricultorii vin cu oferte bune pentru viitorii salariați: venituri ridicate, dar și diverse bonusuri.

„Se caută orice, începând de la muncitori necalificați pentru a lucra în domeniul zonei de fructe și legume, pe mari exploatații de pomi fructiferi și exploatații legumicole, care să adune recolta de pe câmp, până la muncitori calificați care, mărturisesc, se găsesc din ce în ce mai greu și de multe ori imposibil, anumite structuri profesionale, care să lucreze pe utilaje agricole. Salariile sunt extraordinar de mari, mă refer la muncitorii calificați. Poate o persoană care lucrează pe un utilaj agricol să câștige până la 7000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de anumite condiții impuse. Partea de muncitori necalificați de mult a sărit peste salariul minim pe economie, sunt salarii până la 2000 de lei, bani în mână, în afară de o masă caldă sau de produse care la sfârșitul zilei, aceste persoane le pot lua acasă.”

Nu doar în agricultura buzoiană se fac angajări în această perioadă, ci și în fermele de peste granițe este nevoie de forță de muncă. 

„Se fac recrutări de forță de muncă în străinătate în agricultură în Italia, la sere și solare, în zonă tradițională, dar și așa numiții căpșunari în Spania, dar și Germania cere forță de muncă pentru întreținere, cultivare și recoltare sparanghel.”

La Buzău, câştigul salarial net din agricultură, silvicultură şi pescuit  este de 2646 lei, valoare care plasează Buzăul pe locul 26 la nivel național.