Actualitate SĂNĂTATE

SITUAȚIE, PARCĂ, FĂRĂ IEȘIRE ÎN SPITALELE COVID DIN BUZĂU. Nu mai sunt locuri pe nicio secție. Ce se întâmplă cu spitalul din Nehoiu pe care autoritățile vor să-l transforme în unitate pentru bolnavii cu SARS-CoV-2 (VIDEO)

Situație tot mai dificilă în secțiile COVID ale Spitalului Județean Buzău.  Nici un loc nu mai e liber, nici la Terapie Intensivă, și nici în secțiile unde sunt îngrijiți pacienții pozitivi cu forme moderate sau mai grave de boală, dar care nu necesită îngrijiri la ATI.

Luni, în  secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean, toate cele 14 paturi sunt ocupate. Doi dintre pacienți sunt intubați, deci sunt în stare deosebit de gravă. Toate cele 68 de locuri din secțiile de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase sunt de asemenea ocupate. La etajul 4 al Spitalului Județean, în zona tampon, sunt internați 16 pacienți pozitivi iar în UPU 7 persoane așteaptă cu tratament să se elibereze un loc pentru a fi internate pe secție.

Situația este deobit de  dificilă iar pentru personalul medical e o luptă continuă pentru a-și salva pacienții, care vin acum în număr mai mare și cu forme mai grave de boală decât în valurile precedente ale pandemiei de coronavirus, potrivit șefului secției de Pneumologie a Spitalului Județean, Nicoleta Bârcă:

Situația este similară și la Spitalul Municipal din Rm.Sărat unde în afara problemelor legate de numărul mare de bolnavi și de numărul mic al specialiștilor mai e și o altă problemă: un medic ginecolog și un medic de Medicină Internă s-au infectat cu coronavirus și sunt acasă, în izolare.

”Sunt internaţi la Spitalul Rm. Sărat 121 de pacienţi. Sunt 0 pacienţi în Secţia de Pediatrie. Ca şi antivirale avem Favipiravir. Remdesivir nu avem. Nu avem linie de  gardă completată. Pe ATI sunt doar patru gărzi luna aceasta pentru că este un singur medic şi nu mai poate face faţă atât activităţii curente din secţie, cât şi gărzilor. Dintre cei doi pneumologi unul este în concediu. Funcţionăm cu un singur pneumolog şi cu un infecţionist. Pe linia de gardă Obstetrică Ginecologie sunt probleme pentru că doi medici sunt în izolare.  Au rămas doar doi medici şi la fel, nu se pot acoperi toate gărzile. Astăzi este prima zi când nu avem pacienţi intubaţi. Secţiile de Boli Infecţioase, Cardiologie, PNO şi medicală sunt arhipline. Sunt probleme cu specialităţile non-medicale, specialităţile chirurgicale. Este foarte greu să te ocupi şi să nu fii acuzat de malpraxis, tu, ca şi chirurg cu pacienţii care au pneumonie.”, a declarat luni directorul medical al spitalului, Felicia Vasile.

Pentru că spitalele sunt pline ochi de bolnavi cu Covid-19, autoritățile de sănătate publică fac demersuri pentru a transforma spitalul de la Nehoiu în unitate pentru tratarea pacienților pozitivi la coronavirus.

Specialiștii din Direcția de Sănătate Publică au evaluat situația spitalului și au trimis concluziile la Instituția Prefectului. De aici, cu semnătura prefectului, documentul va fi trimis la Ministerul Sănătății, care va decide dacă spitalul de la Nehoiu va fi transformat sau nu în spital-COVID, a declarat pentru șansanews.ro, dr.Carmen Scîntei:

Dacă Ministerul Sănătății își va da acordul pentru transformarea spitalului de la Nehoiu în spital COVID aici ar urma să fie tratați bolnavii cu forme ușoare sau medii cu comorbidități. 

Vor pregătite în acest spital 80 de paturi.