Actualitate

Situații aberante generate de măsura ca școlile să se deschidă doar dacă rata de vaccinare a profesorilor este de 60%. Copii în online în localități cu doar un caz de COVID în 2 săptămâni

Introducerea regulii ca școlile să se deschidă la o rată de vaccinare a angajaților de cel puțin 60 la sută a stârnit situații dintre cele mai ciudate. Sunt astăzi în tot județul localități unde rata de îmbolnăvire cu coronavirus e extrem de scăzută, cu una, două infectări în ultimele 14 zile, dar cu școli care au rămas închise. Asta pentru că profesorii nu sunt vaccinați anti-COVID ori sunt prea puțini cei care au ales să facă vaccinul până acum.

La Buzău, astfel de situații se înregistrează în mai multe comune. La Chiliile, de pildă, rata de vaccinare a profesorilor care predau la școala din comună e zero. Practic, nici un cadru didactic nu s-a vaccinat anti-COVID. Deși rata de îmbolnăvire la nivelul comunei este de circa 2 cazuri la mia de locuitori, cu doar o infectare în ultimele 14 zile, școala a rămas închisă iar copiii se chinuie, care cum pot, să învețe de acasă. 

„Am avut o discuție cu directorul școlii. Mi s-a adus la cunoștință faptul că nu sunt vaccinate cadrele didactice. Astăzi va avea loc Consiliul de Administrație, la care o să mă duc și eu, vom purta niște discuții să vedem ce cadre vor să se vaccineze pentru a atinge minimul procentual de 60% ca să începem fizic. Eu îmi doresc foarte tare să se înceapă fizic cursurile. Sper să avem și înțelegere din partea cadrelor didactice, să se vaccineze pentru copii, dar și pentru sănătatea lor, pentru că suferă copiii și e păcat să sufere ei, că nu vor profesorii să se vaccineze.” a declarat primarul comunei Chiliile, Valentin Zaman.

Și la Luciu, școala a rămas închisă, deși rata de infectare în rândul populației nu e foarte mare și ar fi permis reluarea cursurilor față în față dacă nu s-ar fi impus pragul de 60% vaccinare în rândul profesorilor. Aici, incidența cazurilor de COVID este de 2,29 în timp ce procentul dascălilor imunizați este cu mult sub nivelul care permite deschiderea școlii, respectiv 21,74 la sută.

Codașă la vaccinare în rândul profesorilor este și comuna Scorțoasa, unde de asemenea, copiii au rămas astăzi acasă și Dumnezeu știe cum desfășoară orele online.

„La nivel de instituție avem un procent de 23% de cadre didactice vaccinate. Ideea este că majoritatea colegilor s-au imunizat în această perioadă, au anticorpi, doar că nu s-au vaccinat. Doar 7 cadre didactice din 22 sunt imunizate. Atât noi, cât și elevii ne dorim să funcționăm față în față,” a declarat directorul școlii din Scorțoasa, Luminița Tudor.

La Robeasca, procentul celor vaccinați este ceva mai bun, circa 45 la sută. Deși în comună, rata de îmbolnăvire e sub un caz de COVID la mia de locuitori, cu doar un caz în ultimele 14 zile, elevii nu au revenit astăzi în bănci.

„Rata de vaccinare este de 45,45%. Sperăm să revenim la normalitate, dar, așa cum se știe, vaccinarea este un act personal.” a declarat directorul școlii din Robeasca, Iuliana Moraru

Între școlile care au rămas în on-line se află și toate din municipiul Buzău, însă aici nu pentru că profesorii nu s-au vaccinat, ci pentru a ajuta sistemul sanitar să-și mai revină din situația fără precedent în care se află, din cauza valului de îmbolnăviri de COVID.

Directorul Școlii Nr. 11, Tincuța Iftimie, a explicat pentru Focus Fm, în detaliu, ce a stat la baza solicitării de a rămâne în on-line săptămâna aceasta, deși aici aproape 79 la sută dintre cadrele didactice s-au vaccinat anti-COVID.

„A avut la bază următoarele aspecte: rata de incidență mare din municipiul Buzău, copiii fiind un vector de transmitere a virusului SARS-CoV-2, 6 angajați ai unității, aflați în concediu medical, dificultăți în asigurarea suplinirii orelor profesorilor aflați în concediu medical, existând riscul creșterii numărului acestora dacă se desfășoară cursurile cu prezență fizică, numărul mare de elevi care învață în școala noastră, aproximativ 2000 de elevi, programul școlar fiind organizat în 2 schimburi. Multe clase au efective numeroase de elevi, cei mai mulți elevi de la învățământul primar sunt aduși sau luați de la școală și supravegheați de bunici sau alte persoane în vârstă, care sunt astfel expuși riscului de îmbolnăvire, număr mic de elevi vaccinați, 2,75%, elevi aflați în izolare sau carantinați. Școala dispune de logistica necesară desfășurării în bune condiții a cursurilor în sistem on-line,” a declarat directorul Școlii Nr. 11, Ticuța Iftime

Pe de altă parte, nu se știe încă modul în care se vor desfășura cursurile săptămâna viitoare. Totul se decide în fiecare vineri, în raport de procentul de vaccinare în rândul angajaților din școli

La nivelul judeţului Buzău, procentul de imunizare a cadrelor didactice este de 61,69 la sută. În 5 unităţi de învăţământ, sunt imunizaţi toţi angajaţii. Între acestea, școlile din Murgești, Mărgăritești, Școala postliceală sanitară din Buzău, dar și Grădinița Orizont din Râmnicu Sărat.

37 de școli din rural sunt în online în timp ce în urban sunt 56, dintr-un total de 157 de unități de învățământ câte sunt la nivelul județului.

Autorul știrilor

Cristina Sterian

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ati evidentiat foarte bine realitatea. S-a ajuns in situatia de a fi declarati principalii vinovati pentru raspandirea acestu virus cadrele didactice, care pur si simplu sunt stigmatizate si facute responsabile pentru suferinta copiilor, asa cum a declarat primarul comunei Scortoasa. Il intreb pe acest primar daca sunt vaccinati in procent de peste 60% functionarii din primarie, elevii din localitate, parintii elevilor din localitate, vanzatorii din magazine, personalul de la biserici. Aceasta este consecinta unui ordin comun al ministrului educatiei si ministrului sanatatii, ordin care nu a tinut cont cu nimic de rata de infectare din localitate. Sunt consternat de asemenea atitudine a unui primar.