Actualitate SĂNĂTATE

Vacanța elevilor, o adevărată gură de oxigen pentru medicii de la Pediatrie. A scăzut semnificativ numărul prezentărilor la Urgențe

Trimiterea tuturor elevilor în vacanță timp de două săptămâni a fost ca o adevărată gură de oxigen pentru medicii din Spitalul Județean Buzău. Vacanța a venit exact la momentul potrivit, adică într-o perioadă în care zeci de copii erau aduși zilnic la Unitatea de Primire Urgențe, fie infectați cu coronavirus, fie cu alte afecțiuni. În ultimele săptămâni, numărul prezentărilor a scăzut semnificativ.

Luna trecută, când majoritatea copiilor mergeau în comunitate, la școală sau la grădiniță, medicii de la UPU Pediatrie erau asaltați de un val de mici pacienți. În fiecare zi, în medie, 30 de copii care prezentau febră ridicată și care respirau cu dificultate, erau duși de părinți la UPU. Mulți dintre ei aveau nevoie de internare pentru a scăpa de problemele respiratorii. A fost o perioadă extrem de dificilă pentru medicii buzoieni. Au primit însă un ajutor nesperat, odată cu intrarea copiilor în vacanță.

“Această vacanță a copiilor a venit într-un moment important, necesar, pentru că prezentările la camera de gardă crescuseră foarte mult, mai ales pe partea respiratorie. Și, implicit, crescuseră prezentările pe partea de simptomatologie SARS CoV-2. Au fost destul de mulți copii pozitivi, cei drept cu forme ușoare, prea puțini cu forme mai complicate”, a declarat pentru șansanews.ro medicul șef al Secției Pediatrie din Spitalul Județean Buzău, dr. Gina Anica.

În următoarele zile, în care elevii au rămas acasă și nu au mai intrat în contact cu alți copii, ritmul îmbolnăvirilor a scăzut de la o zi la alta. Ceea ce a făcut ca medicii să aibă parte de câteva momente de respiro după o perioadă extrem de grea.

„Pe parcursul vacanței, mai ales în a doua săptămână, de marți, miercuri, a început să se cunoască o scădere importantă a numărului de prezentări și a numărului de copii pozitivi SARS CoV-2. În momentul de față avem în continuare copii cu infecții respiratorii, dar destul de puțini. Dacă ne-am menține pe trendul acesta ar fi foarte bine. Recomand părinților vigilență și responsabilitate.”

Medicii pediatri recomandă în continuare părinților să fie extrem de atenți cu cei mici. Iar la orice simptom de boală să se adreseze medicului de familie. În cazul în care copilul prezintă febră foarte mare, cu vărsături sau probleme în a respira, atunci se impune prezentarea la Urgențe.