Actualitate

Situații extreme, măsuri extreme după incendiul de pe Istrița. Vestea cea mai proastă pentru locuitorii din zonă

După dezastrul provocat pe dealurile, dar și în pădurea de pini din zona Istrița, comuna Breaza, autoritățile pregătesc un plan de descurajare a acțiunilor de incendiere a vegetației uscate care, în ultima vreme, s-au transformat în incendii de mare amploare.

Duminică dimineața, toți membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău sunt convocați, în regim de urgență, într-o ședință în care se vor institui măsuri speciale pentru descurajarea practicilor care duc la declanșarea incendiilor. Prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, a anunțat deja ce măsură este avută în vedere. Este vorba despre instituirea de zone speciale de siguranță publică, o măsură pe care legea o prevede în situații cu criminalitate crescută, chiar scăpată de sub control. Măsura poate fi dispusă la nivelul unei localități, dar ar putea fi extinsă și la nivelul întregului județ. Discuțiile care vor avea loc în CJSU exact aceste aspecte vor viza. Pe de altă parte, măsura trebuie asumată de comanda Inspectoratului de Poliție, căreia îi revine responsabilitatea de a constata fenomenul care constituie amenințare la siguranța publică.

„Am convocat CJSU, vreau să propun să se intre pe ordinul 60/2010, să se instituie zone speciale de protecție. Acestea se instituie în urma analizei șefului IPJ Buzău, dacă nu pe toate UAT-urile din județ, cel puțin pe acestea trei unde se constată probleme deosebite. Mă aștept ca de luni dimineața și autoritățile locale să primească ordine, să se convoace comitetele locale pentru situații de urgență, să se organizeze patrule și să evidențieze, într-o formă obștească, toate persoanele care părăsesc vatra satului. Situația devine extrem de gravă și, eu am spus de săptămâna trecută, trebuie să părăsim această manieră preventivă. Dacă nici asta nu e criminalitate, dacă nici asta nu e infracționalitate, înseamnă că nu ne mai pricepem. Uitați-vă câte eforturi, câte forțe, câte resurse și cât pericol este aici!” a declarat, sâmbătă, la Breaza, prefectul județului.

Instituirea de zone speciale de siguranță publică înseamnă că, pentru întărirea pazei și descurajarea unui fenomen care generează crimianlitate crescută, se vor forma patrule care vor acționa conform unui plan. Acesta ține cont de ”fenomenul crimonogen”, de cauze, condițiile care au favorizat apariția situației și de alte aspecte concrete. Zonele speciale de siguranță se instituie pe o perioadă de 30 de zile, dar măsura poate fi, apoi, prelungită. Patrulele vor fi formate din polițiști sau vor fi mixte polițiști-jandarmi și vor putea fi dublate de patrule locale, obștești.

Cert este că, în comunitățile în care vor fi aplicate aceste măsuri, va exista o monitorizare continuă, context în care nu va mai fi posibil ca cineva care pune foc intenționat să rămână nedescoperit. Detaliile măsurii precum și teritoriul asupra căruia va fi instituită vor fi anunțate duminică, după ședința CJSU Buzău.