Actualitate

Soiuri obținute de cercetătorii buzoieni, certificate oficial. Asigură producții ridicate și de calitate

După ani întregi de muncă, cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău au reușit să obțină certificarea a 10 noi soiuri de plante. Este vorba despre soiuri obținute la Buzău, aclimatizate și ameliorate, astfel încât să poată fi introduse în cultură și să reziste noilor condiții climatice.

“Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău (BRGV Buzău) anunță oficializarea a 10 noi soiuri omologate de plante. Soiurile obținute la BRGV Buzău sunt omologate, brevetate și înscrise în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România (https://istis.ro/catalog-oficial/) și în Catalogul European (Plant variety catalogues, databases & information systems). Acestea oferă cultivatorilor și consumatorilor posibilitatea de a utiliza resursa genetică autohtonă, de calitate, adaptată la condițiile pedoclimatice ale țării noastre, ca rod al cercetării îndelungate în domeniul geneticii și ameliorării plantelor.”

Pe lista noilor soiuri certificate sunt diferite tipuri de legume, dar și plante din flora spontană.

“Sunt soiuri care pot fi utilizate în cultură, pentru că poarta de intrare în producție e dată de certificatul de omologare și de brevet. Știm că Buzăul a fost apreciat pentru bazinul Râmnicu Sărat pentru usturoi, așa că am obținut un soi de usturoi românesc care este înscris în catalogul oficial, am luat legătura cu 2 producători de sămânță care vor să producă sămânță din soiul omologat. Avem și un soi de bob, care în trecut ocupa suprafețe întinse, bobul nu lipsea din nicio gospodărie, mai ales în zona de deal, chiar și de munte. În plus, avem chiar și o resursă care a fost ameliorate din flora spontană. Vorbim despre măcriș, resursa de bază provine din flora spontană din zona Slănicului. Cred că este singurul soi înscris în Catalogul oficial al plantelor de cultură și cred că printre puținele din România”, a subliniat cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene Buzău.

1. Allium sativum – Usturoi DANUBIUS

  • Potențial ridicat de producție și capacitate mare de păstrare.
  • Obținut dintr-o clonă identificată în zona Buzăului, păstrează gustul și aroma tradițională românească.
  • Grupă a doua de maturitate.

2. Basella alba – Spanac verde urcător LUDOVIC

  • Primul soi aclimatizat și omologat în România.
  • Planta hermafrodită, cu perioadă de consum lungă, cultivabilă pe toată perioada caldă, în spații protejate și în câmp.

3. Benincasa hispida – Dovleac de ceară RECORD

  • Primul pepene de iarnă aclimatizat și ameliorat în România.
  • Planta unisexuată monoică, cultivabilă în câmp și spații protejate.

4. Brassica juncea subsp. integrifolia var. crispifolia – Salata iute BLANDIANA

  • Primul soi de Brassica juncea omologat în România.
  • Frunze gofrate, mari, cu aromă iute specifică plantei de muștar.

5. Momordica charantia – Castravete amar AMIRAL

  • Plantă anuală, erbacee, cu aspect de liană, vegetează și fructifică bine în condițiile din România.
  • Cultivabilă în câmp și spații protejate.

6. Perilla frutescens var. crispa f. purpurea – Susan sălbatic CARMINA

  • Prima creație biologică de susan sălbatic aclimatizată în România.
  • Frunze roșii-grena și bicolore, utilizări multiple în alimentație și medicină.

7. Pisum sativum – Mazăre de grădină PONTICA

  • Soi timpuriu, cu bob extrafin și păstaie verde, destinat consumului în stare verde.
  • Productivitate ridicată și perioadă extinsă de consum.

8. Vicia faba – Bob BASARAB

  • Bob mare, cu creștere determinată și semințe bej cafenii.
  • Adaptat condițiilor din România, cu potențial mare de producție și rezistență genetică la agenți patogeni.

9. Rumex acetosa – Măcriș LORD

  • Obținut din resurse genetice endemice de la baza masivului Penteleu.
  • Plantă care atinge 150 cm înălțime, produce masă vegetativă pe tot parcursul verii.

10. Solanum lycopersicum – Tomate de câmp VALAHIA

  • Soi cu creștere determinată, destinat consumului proaspăt și industrializării.
  • Fructe roșii, ferme, rezistente la crăpare, cu capacitate bună de păstrare.

Cele 10 noi soiuri sunt obținute din semințe autohtone, dezvoltate tocmai pentru a asigura producții ridicate și de calitate. Semințele pentru multiplicarea soiurilor vor putea fi obținute de fermieri începând de anul viitor, anunță cercetătorii de la Banca de Gene Buzău.

“Ne dorim să vedem aceste soiuri în producție. Noi ne-am făcut datoria, le-am produs, avem caracteristicile lor și căutăm fermieri acreditați care au dreptul să multiplice, să producă semințe și sperăm ca ușor, ușor să redresăm producerea de semințe românești la noi, pentru că am pierdut această piață, România este dependentă de importuri la legume, dar și la cultura mare și chiar și la pomicultură”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene Buzău.

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău  mai are în curs de omologare alte 32 de creații noi, prin care și-a propus să îmbogățească patrimoniul vegetal național. Omologarea este procedura care asigură protejarea speciilor românești și care oferă siguranța cultivatorilor și consumatorilor că au parte de produse sănătoase, autohtone.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian