Este anchetă la Serviciul Județean de Ambulanță Buzău după ce sansanews.ro a publicat cazul mamei de 24 de ani care a născut acasă pentru că salvarea nu a ajuns la ea.
La o zi după publicarea articolului, pe care îl găsiți AICI, în care au fost relatate, pas cu pas, clipele de groază prin care a trecut tânăra care și-a adus pe lume pruncul acasă, asistată doar de mama ei, în timp ce familia suna disperată la 112 pentru a trimite o ambulanță, au venit și primele reacții de la SAJ Buzău.
Contactată din nou, Luana Zisu, directorul SAJ Buzău, a anunțat că în urma sesizării trimise de jurnaliștii sansanews.ro a fost demarată o anchetă prin care se va verifica exact ce s-a întâmplat în dimineața zilei de duminică.
”O să vă putem trimite un punct de vedere argumentat după ce vom finaliza verificările. Am demarat o anchetă. Vom verifica tot ce scrie în sesizarea trimisă. Voi cere note explicative pentru a afla exact ce s-a întâmplat”, a spus Luana Zisu.
Între timp, și Direcția de Sănătate Publică a cerut explicații la SAJ Buzău cu privire la acest caz tocmai pentru a se vedea exact ce s-a întâmplat și unde sunt lipsurile acestui sistem.
De altfel, de multe ori angajații Serviciului Județean de Ambulanță au ieșit în spațiul public și chiar au organizat proteste în stradă pentru a arăta problemele majore cu care confruntă acest sistem, respectiv lipsa de medici pentru ambulanțe, mașinile foarte vechi și chiar personal insuficient.
La rândul ei, bunica fetiței născute duminică, Mihaela Avramescu, a subliniat, în timpul unei intervenții la Sens Direct, faptul că acest caz a avut un final fericit ,atât mama cât și copilul sunt bine, însă trebuie căutate cauzele care au dus la această situație astfel încât să nu mai existe mămici care să treacă prin acel chin sau chiar alți bolnavi a căror viața ar putea depinde de rapiditatea cu care ajunge salvarea la ei.
”Încercăm să ridicăm un semnal de alarmă. Știm că nu este vina nimănui, ci este vina sistemului și acest sistem trebuie îmbunătățit, într-un fel sau altul. (…)Nu cred că cineva că cineva cu rea voință a făcut un lucru, dar lucrurile trebuie să se îmbunătățească. Și dacă nu ridicăm aceste probleme fiecare în parte, atunci toată lumea va spune feedback-ul este pozitiv, lucrurile sunt perfecte. Ei, nu sunt perfecte! Chiar departe de a fi bune!”, a spus Mihaela Avramescu.
La un avc și infarct au venit în 35 de minute, bașca nu l-ar fi luat pe pacient că nu avea ” semne” de avc…de nedescris
Iar o altă dată, asistentă de pe salvare nu a ” reușit” să monteze un cateter…efectiv i-am dat peste mana căci îmi făcuse răni pe mâna și i-am recomandat să lase treaba asta pe seama UPU. Un coșmar…
Anul trecut ,o alta ” asistentă” ,incerca sa comunice(!!!) cu pacientul care avea doar 46% saturație de oxigen,efectiv murea pacientul in fața ei ,iar ea pune întrebări,lua interviu unui om la limita supraviețuirii.
Adevărat se spune că “salvarea” este numită peiorativ salvare că nu mai salvează pe nimeni.