Actualitate SĂNĂTATE

Spitalele COVID își așteaptă bolnavii fără medici suficienți în secțiile cheie! Consultațiile și tratamentele, oferite prin telemedicină

Valul cinci este întâmpinat la Buzău cu un deficit de medici în secțiile vitale în tratarea infecției cu SARS-CoV-2. Niciun spital din cele patru care pot trata bolnavii COVID-19 nu dispune de un număr suficient de specialiști, însă cea mai mare problemă este la Nehoiu și Smeeni unde pacienții internați care vor avea nevoie de schimbarea unui medicament sau de consultații suplimentare de specialitate vor fi tratați, de la distanță, de medicii din Spitalul Județean Buzău. Însă, nici celelalte unități spitalicești nu au o situație mai bună. În timp ce Spitalul de la Râmnicu Sărat va trata în continuare sute de bolnavi doar cu un singur medic infecționist, pensionar, și doi pneumologi, cel mai mare spital din județ întâmpină valul cinci cu deficit de medici la ATI.

Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie și Infecțioase sunt secțiile cheie în tratarea pacienților Covid, însă, din păcate, nicio unitate medicale nu are toate posturile de medici ocupate. Cea mai mare problemă este la Spitalul Județean Buzău care în decembrie a pierdut doi medici specialiști de la ATI, secție care, în timpul pandemiei, a fost aproape tot timpul ocupată la capacitate maximă. În plus, odată cu plecarea celor doi medici au rămas descoperite și liniile de gardă, adică un lucru extrem de grav pentru o secție unde este nevoie de supraveghere permanentă, iar pentru a rezolva rapid problema au fost încheiate contracte cu medici rezidenți. Astfel, secția funcționează în prezent cu patru medici și trei rezidenți. Totuși, există promisiunea că, în curând, va fi angajat și cel de al cincilea medic la ATI astfel încât să mai fie diminuat deficitul într-un eventual nou vârf epidemic.

Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău

Probleme sunt și la secția Boli Infecțioase din cadrul Spitalul Județean. Și aici ar mai fi nevoie de un medic, în prezent fiind angajați doar trei pe cele patru posturi necesare.

Nici Spitalul de la Râmnicu Sărat nu o duce mai bine. Aici, secția a ATI a câștigat un medic, la finalul anului trecut, însă la Infecțioase a rămas tot un singur specialist. Este vorba despre un medic pensionar care a tratat singur mii de bolnavi COVID.

”Ar mai fi nevoie de cel puțin un medic la ATI, unul la infecțioase și doi la Pneumologie”, a spus Felicia Vasile, directorul medical din spitalul de la Râmnicu Sărat.

La Nehoiu și la Smeeni însă nu există niciun medic pneumolog, infecționist sau epidemiolog.

” Ziua ne descurcăm cu 2 medici ATI, în gardă cu medicii de pe cele 2 linii de gardă, respectiv linia chirurgicală și linia de interne pentru că la ATI nu avem linie de gardă. Nu avem pneumolog, infecționist, urgentist și epidemiologie”, a spus managerul spitalului de la Nehoiu.

Aceeași situație și la Smeeni.

”Noi avem 3 interniști și 2 medici de recuperare medicală. Nu avem pneumolog sau infecționist. Vedem care vor fi competențele necesare pentru antivirale”, a spus managerul de la spitalul din Smeeni.

În această situație, pacienții care vor fi internați în ultimele două unități medicale vor fi evaluați inițial la Spitalul Județean Buzău sau la Râmnicu Sărat, așa cum s-a întâmplat și în timpul valului patru, iar după internarea la Nehoiu sau Smeeni, dacă vor avea nevoie de un nou consult de specialitate îl vor primi de la distanță.

” Fiecare manager și fiecare colectiv de medici își va decide programul. Există telemedicină. Atunci când se impune ca unul dintre pacienții care s-a prezentat la una din aceste unități să aibă și consult de specialitate se trimit toate informațiile  clinico-biologice și celălalt coleg propune o schemă de tratament sau schimbarea de tratament. Așa vom face. Altă soluție nu avem”, a explicat Carmen Scântei, medic epidemiolog șef din cadrul DSP Buzău.

De altfel, și la Direcția de Sănătate Publică există un deficit de personal. Tot Carmen Scântei a explicat la Focus Tv că departamentul de supraveghere și control boli transmisibile ar avea nevoie de oameni, însă la concursurile organizate nu s-a prezentat nimeni tocmai pentru că este vorba despre locuri de muncă valabile doar pe perioada pandemiei.

În plus, inclusiv epidemiologul șef , Carmen Scântei, a atins vârsta de pensionare chiar în pandemie, însă a decis să rămână pe post.

”Eu o să mai rămân aici atât timp cât va mai fi acest val, nu-i las în pace pentru că trebuie să fiu acolo atunci când este greu și este nevoie de mine. Colegii mei tineri muncesc și ei în toate direcțiile, ne împărțim cum putem pentru ca Buzăul să nu iasă într-o lumină negativă”, a spus la Focus News, Carmen Scântei.

Direcția de Sănătate Publică funcționează cu trei epidemiologi.