Actualitate Șansa de Nehoiu

Spitalul din Nehoiu, reabilitat cu bani europeni, prin PNRR. În ce vor consta lucrările

Luna cadourilor a adus vestea așteptată de ani buni de locuitorii de pe Valea Buzăului. Spitalul Orășenesc Nehoiu va intra, în sfârșit, într-un proces de reabilitare completă. Un proiect ce prevede lucrări ample de reabilitare și recompartimentare a spațiilor interioare, înlocuirea acoperișului, reabilitarea fațadei clădirii, chiar amenajarea de sisteme de producere a energiei verzi, a fost acceptat pentru finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Lucrările de construcție a clădirii Spitalului Orășenesc Nehoiu au început în 1976. Imobilul a fost dat în folosință aproape 10 ani mai târziu. Au trecut de atunci zeci de ani, timp în care spitalul în care ajung zeci de mii de persoane cu probleme de sănătate, locuitori din Nehoiu și toată Valea Buzăului, a funcționat fără a beneficia de alte îmbunătățiri generale. Au fost realizate doar lucrări punctuale, cu fonduri de la bugetul local, precum înlocuirea tâmplăriei ori schimbarea mobilierului. Însă, este nevoie de o reabilitare completă, astfel încât pacienții și personalul medical să aibă parte de cele mai bune condiții. Recent, a fost întocmit un proiect în acest sens. Și pentru că valoarea acestuia depășea cu mult posibilitățile autorităților locale, s-a încercat atragerea de fonduri prin Programul Operațional Regional, însă fără succes. Ulterior, proiectul a fost depus și acceptat la finanțare în cadrul PNRR.  

“Spitalul Orășenesc Nehoiu va intra în reabilitare. Proiectul este cuprins în PNRR (Fondul local C 10- runda 2).(…) Proiectul privind Reabilitarea Spitalului Orășenesc Nehoiu se află în faza de semnare a contractului privind elaborarea documentației DALI, urmând ca la începutul anului 2023 să se desfășoare procedura de licitație pentru proiectare și execuție. Valoarea totală a proiectului: 24.399.348,2 lei”, anunță, pe Facebook, primarul Ionuț Milea.

În paralel, se află, în faza de evaluare, un alt proiect de investiții la spitalul din Nehoiu, și anume unul prin care unitatea va fi dotată cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții intraspitalicești.

Imediat ce va fi semnat contractul de finanțare și vor fi urmate toate demersurile pentru desemnarea firmei care se va ocupa de reabilitarea spitalului, vor începe și lucrările. Un moment așteptat cu nerăbdare de cadrele medicale.

“O finanțare de 24,3 milioane pentru un spital ca cel de la Nehoiu înseamnă extrem de mult. Ambulatoriul a fost recent reabilitat, așa că nu va mai fi inclus în această etapă. Acoperișul spitalului va fi înlocuit, clădirea va fi anvelopată, se schimbă fațada, se compartimentează toate secțiile, cel mai mare salon va avea 4 paturi, vor fi montate inclusiv panouri solare la un anumit compartiment, cu alte cuvinte va fi o reabilitare conform unui proiect modern”, spune managerul spitalului, dr. Sergiu Remisovschi.

Pe lângă faptul că Spitalul Orășenesc Nehoiu va căpăta o cu totul altă față, astfel încât pacienții vor fi primiți în saloane și săli de tratament moderne, reabilitarea spitalului și dotarea cu aparatură modernă i-ar putea încuraja și pe medici să vină să profeseze aici.

„La capitolul medici, stăm destul de bine față de alte spitale. Unica problemă e la Interne unde a rămas un singur medic.  Erau 3, dar după ce spitalul a fost transformat, anul trecut, în unitate COVID, doi au ales să plece. Să sperăm că după reabilitarea spitalului situația se fa schimba. E un cerc vicios, medicii nu vin dacă nu au infrastructura modernă, nu putem cumpăra aparatură fără să avem siguranța că avem medicii care să o utilizeze. Poate, acum, cu modernizarea spitalului, situația va fi alta”, a adăugat managerul Sergiu Remisovschi.