SĂNĂTATE

SPITALUL JUDEȚEAN, LUAT CU ASALT DE BOLNAVI, MULȚI POZITIVI COVID-19. Autoritățile se pregătesc de ce e mai rău

Situație îngrijorătoare la Spitalul Județean de Urgență Buzău. În această perioadă, zilnic, se înregistrează un val de prezentări la Unitatea de Primire Urgențe. Iar mare parte dintre buzoienii care se prezintă la spital cu simptome de coronavirus, se dovedesc a fi infectați. Numai în ultimele 3 zile, la UPU Buzău au ajuns circa 350 de persoane, aproape 50 dintre buzoieni fiind internați din cauza problemelor de sănătate pe care le prezentau. Îngrijorător este, spun reprezentanții spitalului, că multe dintre persoanele care ajung la UPU și reclamă simptome specifice infecției cu coronavirus, se dovedesc a fi infectate.  Mai mult, dacă la începutul crizei sanitare, cei mai mulți bolnavi COVID-19 erau asimptomatici sau aveau cel mult forme ușoare de boală, în prezent situația este cu totul alta.

“În ultima perioadă, majoritatea celor care vin cu suspiciuni de COVID-19, chiar au COVID-19, cam 15% se pozitivează. La începutul pandemiei cei care erau testați și ieșeau pozitivi erau foarte mulți asimptomatici, acum vin clar cu afecțiuni.  Am discutat cu medicii de la Infecțioase și de la Pneumologie, cei care au grijă de pacienții COVID-19, și mi-au spus că au constatat că forma deja nu mai e asimptomatică și ușoară, ci tinde către medie. Deci, este un lucru îngrijorător. ”, a declarat la Focus TV managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Dacă trendul din ultimele zile se va păstra, situația va deveni critică. Ușor, ușor, cele două secții ale Spitalului Județean în care se internează pacienți confirmați cu coronavirus devin neîncăpătoare.

“ Avem o medie de 20 de pacienți pozitivați pe zi. Dacă se continuă așa, o să avem probleme. La momentul actual avem 41 de pacienți la Pneumologie și Infecțioase, pozitivi, din 54 de locuri. Mai avem un pacient în Secția tampon Chirurgie, a avut o intervenție chirurgicală și s-a dovedit a fi pozitiv. Mai avem 3 pacienți în sectorul ATI pozitivi, toți au nevoie de oxigen. Astfel, la ATI mai avem un singur loc liber. ”, a adăugat managerul Claudiu Damian.

În situația în care numărul pacienților COVID-19 va crește și nu vor mai fi locuri libere în cele două secții al Spitalului Județean și nici în Spitalul Rm. Sărat, se va trece la următorul scenariu, și anume eliberarea etajului 3 al Spitalului Județean. Acest pas ar determina însă alte probleme. Potrivit managerului Spitalului Județean Buzău, în spital se află internați foarte mulți pacienți non COVID în stare gravă, care au nevoie de îngrijiri medicale, iar transformarea etajului 3 în secție pentru pacienții cu coronavirus ar reduce numărul de paturi destinate buzoienilor care suferă de alte boli decât COVID-19.