Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

Spitalul Municipal din Rm.Sărat ar putea redeveni, temporar, unitate suport COVID. Subprefect: ”Nu avem altă soluție”

E o situație de zile până când Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat va redeveni unitate exclusiv COVID. Autoritățile de la vârful Prefecturii spun că măsura de a interna doar bolnavi COVID la Râmnic ar urma să fie temporară, pe durata valabilității ordinului care suspendă pentru 30 de zile internările, pentru alte categorii de bolnavi decât COVID și urgențele, dar și intervențiile chirurgicale.

Potrivit subprefectului de Buzău, Viorel Holban, joi, s-au purtat discuții cu reprezentanții municipalității râmnicene în încercarea de a găsi varianta optimă în contextul exploziei cazurilor de COVID și a ocupării tuturor paturilor pentru această categorie de bolnavi.

” Nu  se dorește să transformăm Spitalul Râmnic în spital exclusiv COVID, ci doar pentru o perioadă de 30 de zile, în baza ordinului dat de DSU, din 4 octombrie 2021, care spune că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente, și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. Conform acestui ordin, niciun spital non-COVID nu mai poate face internări. Deci, nici Râmnicu-Sărat pentru că nu are UPU, nu se mai pot face internări până pe 4 noiembrie. Nu dorim decât în această perioadă, ca la Râmnicu-Sărat să se transforme în exclusiv COVID, pentru a ieși din situația în care ne aflăm” a declarat subprefectul de Buzău, Viorel Holban.

Subprefectul de Buzău spune că  nu e altă cale de a face locuri în spitale pentru bolnavii COVID, dat fiind că la Nehoiu pregătirile pentru primele spitalizări COVID nu sunt gata. În plus de asta,  spitalul nu dispune de oxigenul de care au nevoie bolnavii COVID:

” Vreau să vă amintesc că s-a dat ordin pentru Nehoiu, pe 45 de paturi, am convenit împreună cu managerii spitalelor Râmnic și Buzău să ducem acolo, întrucât nu există oxigen, să ducem acolo doar cazurile ușoare. Vreau să vă spun că nu există la ora aceasta în județ cazuri ușoare și atunci cele 45 de paturi așteaptă pacienți, dar nu avem ce pacienți duce. Deci, nu ne dorim să facem spitalul de la Râmnicu-Sărat din nou suport COVID în totalitate, ci doar pentru această perioadă, pentru că  datorită acestui ordin nu mai pot face internări  și ar ajuta situației în care ne aflăm, pentru că dacă sunați la Spitalul Județean nu mai sunt locuri. Putem să ajutăm în situația în care ne aflăm până pe 4 noiembrie, însă din 4 noiembrie se revine la cele două circuite. Eu îmi doresc de pe 4 noiembrie să nu se mai întâmple, să nu se prelungească ordinul, pentru că, vă dați seama, bolnavii cronici unde vor merge?

În contextul în care spitalul din Râmnic ar prelua din nou, pentru o vreme, doar bolnavii COVID, râmnicenilor le-ar rămâne ambulatoriul spitalului. De altfel, subprefectul de Buzău a anunțat că va avea discuții cu reprezentanții spitalului pentru ca medicii care lucrează în ambulatoriu să-și prelungească programul în perioada în care spitalul va prelua iar numai persoanele pozitive:

”Aș face un apel și o să am o discuție cu reprezentanții Spitalului Municipal Râmnicu-Sărat, pentru că ambulatoriul va fi deschis, să le mai mărească programul acolo, până la 18.00. Decizia de a fi exclusiv COVID, temporar, nu este în vigoare încă, a fost trimisă de la DSP o adresă către spital și așteptăm câteva ore răspunsul dumnealor”.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi, că în România nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID-19 – altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2 – nici în judeţe, nici în Bucureşti.

“În data de 7 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există 1.484 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19. În Bucureşti sunt avizate de DSP 317 paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. De asemenea, la nivel naţional există o rezervă operaţională de 139 paturi ATI destinate pacienţilor de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienţilor ATI depăşeşte capacitatea secţiilor principale”, a transmis, joi, Grupul de Comunicare Strategică. 

Potrivit sursei citate, 1.556 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări.

“Atât la nivel national, cât şi în municipiul Bucureşti nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2. Se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare”, a arătat GCS.

În procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare.