Actualitate Tineri pentru România

SPRIJIN PENTRU COPIII CU AUTISM! După ce a ajutat familii din Londra, o buzoiancă deschide un centru de terapie acasă

Și-a dedicat ultimii zece ani ajutând copiii cu autism. A studiat în țară și s-a perfecționat în străinătate, iar tot ce a învățat a aplicat în terapiile pe care le-a oferit, mai întâi ca voluntar, și mai apoi ca angajat al unei asociații de profil familiilor din București dar și din Londra. Este vorba despre Claudia Chiș, o buzoiancă de 30 de ani, care a decis să revină acasă pentru a-I ajuta pe părinții care, acum, sunt nevoiți să-și ducă micuții la terapie în alte orașe și să cheltuie sume foarte mari pe drumuri și psihopedagogi.

Claudia Chis are deja o vastă experiență în domeniu ca psihopedagog și consultant ABA specializat în Florida, iar ceea ce face reprezintă o pasiune ce vine din dragostea pentru copii.

Claudia Chiș

”Pasiunea mea pentru lucrul cu copiii a început în liceu (profil Pedagogic), iar pentru cei speciali, datorită unei activități de voluntariat cu liceul la o școală specială. Atunci mi-am dat seama că acesta este scopul meu”, spune Claudia Chiș.

Drumul său a continua cu admiterea la facultate și mai apoi specializarea în străinătatea și lucrul efectiv cu oamenii.

”Am absolvit Psihopedagogie specială în cadrul Facultății de Psihologie și Științele educației, Universitatea București, tot acolo absolvind și masterul “Terapia logopedică în procesul de comunicare” (Logopedie). În anul 2019 am finalizat cursul ABA din cadrul Florida Institute of Technology. Am început colaborarea cu Asociația Puzzle România, ca voluntar inițial, apoi ca angajat, relație care durează de 10 ani. În afara colaborării cu echipa Puzzle, mi-am îmbogățit experiența lucrând cu familii din București și din Londra (timp de trei ani cât am locuit acolo)”, spune Claudia Chiș.

Training gratuit pentru copiii cu autism

După zece ani de experiență, buzoianca revine acasă unde vrea să-i ajute pe cei aflați în nevoie.

Primul pas va fi un training gratuit pentru toți părinții care doresc să învețe cum să-și ajute copii cu autism. Întâlnirea cu buzoienii este programată sâmbătă, 12 septembrie, în Parcul Crâng, la Conacul Trandafirilor. Timp de trei ore, părinții vor avea astfel acces la principiile de bază ale Analizei Comportamentale Aplicate, vor afla de ce este foarte importantă motivația copilului și cum să aplice în mod eficient informațiile teoretice în practică.

”Accesul se face doar pe baza unei înscrieri la adresa claudia.chis@puzzleromania.ro. Vom avea ca invitați speciali pe Mihaela Stan, mamă și președintele Asociației Puzzle România,care  ne va împărtăși din experiența profesională și personală. De asemenea, va fi prezent și Andrei Stan fiul Mihaelei (17 ani, TSA) care ne va povesti din experiența proprie cu Analiza comportamentala aplicata și efectele acestei științe în viața lui”, spune Claudia Chiș.

Centru de terapie, deschis la Buzău

Următorul pas va fi deschiderea unui centru de terapie pentru copii cu autism la Buzău. Este vorba despre un punct de lucru al Asociației Puzzle România pe care Claudia Chiș îl va coordona, ca reprezentant zonal al Asociației.

”Punctul nostru de lucru de la Buzău își propune să ofere servicii de calitate, evaluări complexe, plan de intervenție personalizat pe nevoile copilului. Punem accentul pe implicarea familiei în procesul terapeutic, colaborarea împreună cu aceasta pentru dezvoltarea armonioasa și atingerea potențialului maxim al copilului. Încercăm să aducem în Buzău intervenția la standarde internaționale, prin prezența unui terapeut acreditat international (RBT)”, spune Claudia Chiș.

Inițiativa Claudiei este susținută și de Fundația Comunitară Buzău prin proiectul Puzzle Buzău.