Actualitate

STOP arderilor necontrolate! Apelul pompierilor după 10 ore de luptă neîntreruptă cu flăcările (FOTO & VIDEO)

Valul de incendii de vegetație uscată din ultima perioadă, care a culminat sâmbătă cu arderi necontrolate pe o suprafață de nu mai puțin de 400 ha, îi determină pe pompieri să lanseze un apel către toți buzoienii din municipii, orașe sau comune:

“Noi, pompierii, facem un apel către toți cetățenii buzoieni, și nu numai: Opriți arderile necontrolate ce au ca scop curățarea terenurilor agricole! Aceste arderi pot degenera în situații mult mai grave ce implica distrugerea proprietăților, bunurilor cetățenilor și pot duce chiar la pierderea vieților omenești! Poți ajuta în acest caz, educându-i și tu pe cei din jurul tău, și ajutându-ne să ducem mesajul cât mai departe! Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!”

Pe lângă riscurile de extindere la locuințe sau păduri, incendiile de vegetație uscată presupun o desfășurare importantă de echipaje ale ISU, cu dotări specifice. Numai pentru stingerea incendiului de sâmbătă, peste 30 de pompieri, alături de voluntari din comune, au luptat 10 ore cu flăcările, cu terenul accidentat și suprafața mare de teren pe care s-a întins focul.

“Salvatorii de mai jos sunt cei ce ieri au umblat peste 10 ore în lungul și-n latul dealurilor, văilor și coclaurilor din zonele Beceni, Dogari, Valea Părului, etc. și zonele din apropiere, pentru stingerea unui incendiu puternic ce se extindea rapid și amenința proprietățile locuitorilor din zonă dar și fauna prezentă, și care a afectat în total o suprafață de aproximativ 400 de hectare (4.000.000 mp)! Și aceasta nu e singura misiune de acest tip din aceasta perioada, intervenind zilnic la zeci de misiuni asemănătoare! De ce toată această mobilizare, pe parcursul atâtor ore de muncă asiduă, kilometri parcurși “la picior” și fum toxic inhalat? Cel mai probabil din cauza unui/unor cetățeni neasumați ce au ales să ardă vegetația uscată de pe propriile terenuri, alegând calea ușoară dar periculoasă pentru curățarea acestora, inconștienți fiind de faptul că acestea pot degenera și se pot transforma în adevărate catastrofe!”