Actualitate

Strămoșii smartphone-ului. Colecție unică în România, expusă la Muzeul Județean Buzău

Istoria ultimilor 125 de ani de telecomunicații adunată într-un singur loc. Sau altfel spus, evoluția tehnologiei din viața fiecăruia dintre noi spusă de cele 400 de telefoane expuse la Muzeul Județean Buzău.

”Colecția de telefoane a Muzeului Județean Buzău cuprinde peste 400 de aparate de proveniență străină și românească, reprezentând cea mai mare colecție de gen din țară. Toate telefoanele sunt restaurate cu piese originale și se află în stare de funcționare”, a spus Daniel Costache , directorul Muzeului Județean.

Trei telefoane, în categoria tezaur

Colecția este impresionantă nu doar prin numărul exponatelor dar și prin valoarea lor pentru că trei dintre telefoanele din colecția Muzeului Județean Buzău fac parte din categoria tezaur. Este vorba despre un Ericson de la 1891, funcțional, dar și un telefon artizanal din România, achiziționat de la secretara lui Gheorghe Gheorghiu Dej, un telefon care, la acea vreme,  avea funcție de apel în așteptare, așa cum găsim și astăzi pe telefoanele noastre.

”Cea mai veche piesă aflată în expunere este un aparat telefonic marca Ericsson fabricat în urmă cu 125 de ani, dotat cu baterie locală, acesta reprezintă precursorul circuitului imprimat.

Telefonul de masă artizanal fabricat în anii ’50 reprezintă o altă piesă importantă a colecției. Modelul a fost realizat, într-o serie mică, de către deținuții politici din penitenciarele românești. Telefonul a funcționat în secretariatul fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej            , a spus Daniel Costache.

Nucleul acestei colecții îl constituie donația colonelului buzoian Nicolae Antohi, care a început să colecționeze aparate telefonice încă din anul 1975.

Colecția cuprinde telefoane civile de masă, de perete, telefoane publice, militare și centrale telefonice din diferite perioade.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian