Actualitate

(VIDEO) STRĂNEPOTUL LUI A. I. CUZA A VENIT SĂ UNEASCĂ BUZOIENII. Românii au nevoie, acum, să fie împreună mai mult ca oricând. Ce a povestit

Buzăul a scris din nou istorie, fiind singurul oraș care ieri a marcat, printr-o conferință națională o sută de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. Dincolo de însemnătatea istorică a momentului, evenimentul a reprezentat și revenirea pe plaiurile românești a unuia dintre descendenții înfăptuitorului Unirii Principatelor Române. Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a acceptat invitația de a le vorbi buzoienilor despre un episod important din istoria românilor.

De la microfonul amplasat pe scena amfiteatrului din Parcul Tineretului Buzău, Bogdan Cuza, strănepot de văr primar al marelui domnitor (n.r. bunicul său fiind Alexandru Constantin Cuza, băiatul vărului primar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza) a vorbit despre trecutul Buzăului, inserând în discursul său fapte necunoscute până acum despre Alexandru Ioan Cuza, cum ar fi vizitele făcute în două dintre cele mai cunoscute așezăminte din județ.

Cuza, în vizită la Buzău

Ne aflam împrejmuiți de muntii Buzăului, această splendoare care vă înconjoară care este încununată de mistere, de legende și care încă din timpurile Neoliticului are gravate semnele precreștinismului și ale creștinismului. Asta arată adevărata vechime a acestui popor și a acestor rădăcini care nu vor avea  voie să fie smulse de nimeni și niciodată.

Tot legenda spune că, în apropiere de Buzău, la 60 de kilometri se află un schit, Schitul Cârnu, ctitorit de doamna Chiajna la 1514, fiica lui Petru Rareș, după cum există la alți 40 de kilometri comuna Colți care adăpostește cel mai mare muzeu de chihlimbar. Ambele, aceste așezăminte, au fost vizitate pe perioada glorioasei sale domnii de străbunul meu, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, făuritorul statului național unitar modern român.

Este bine să se stie că, de aici ființăm ca țară , de aici ne numim, ca țară, România, de aici a pornit un tricolor pe care suntem datori să-l ducem cu deminitate mai departe”, a spus Bogdan Cuza.

Bogdan Cuza, stabilit de aproape 30 de ani în Germania, dar cu legături strânse cu România, le-a amintit buzoienilor de un alt fapt important pentru neamul românesc.

” Subliniez faptul că, tot anul asta, se aniversează bicentenarul nașterii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, (n.r  Alexandru Ioan Cuza s-a născut pe 20 martie 1820) festivitate care a fost onorată în Aula Academiei Române,  care în anul 2018 , la 23 februarie, avea să consfințească actul de recepție al domnitorului ca membru post mortem al Academiei Române. Au trebuit să se scurgă 159 de ani pentru a fi recunoscut marele merit ce-i revenea domnitorului de a înființa faptic această nobilă instituție a românilor. Se știe că prin aportul din fondul său civil, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a finanțat cu 5000 de galbeni înființarea celei mai mari și nobile instituții de cultură a țării. Unirea Principatelor Române de la la 24 ianuarie 1859 avea să reprezinte de fapt făgăduința mântuirii poporului ca neam și a națiunii noastre ca națiune liberă”, a punctat Bogdan Cuza.

Strănepotul domnitorului și-a încheiat discursul vorbindu-le celor aproape o sută de buzoieni prezenți la conferința națională despre prietenia dintre Mihai Eminescu și Alexandru Ioan Cuza.

Eminescu, unul dintre apropiații lui Cuza

”Imi permit, cu această ocazie să-mi amintesc cu evlavie, cu smerenie de prietenul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mihai Eminescu care l-a vizitat la Dublin, în Austria, implorându-l să revină pe tronul țării. Era prea târziu”, a povestit Bogdan Cuza.

În momoria acestei prietenii, Bogdan Cuza a ținut să le recite buzoienilor poezia ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.

Bogdan Cuza s-a născut pe 20 iulie 1955 la Sibiu, fiind urmașul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după tatăl său Alexandru Ioan Cuza.

Alexandru Ioan Cuza ( domnitorul) – Alexandru Constantin Cuza (nepot de văr primar)- Gheorghe Cuza(fiul nepotului de văr primar) – Alexandru Ioan Cuza (fiul lui Gheorghe , tatăl lui Bogdan)- Bogdan Cuza( strănepot al vărului primar Alexandru Constantin Cuza

De aproape 30 de ani, urmașul lui Cuza este stabilit în Germania însă are afaceri și în România, fiind acționar, alături de Dora Bota, la firma de textile Hedco din Oradea, fosta Uzină Mioriţa, și distribuie în Germania produsele acestei unități. Într-un interviu acordat unei publicații din Tg Jiu cu ocazia participării la evenimentele organizate pe 24 ianuarie 2017, Bogdan Cuza a spus că dorește să revină în România.

”Vreau să mă întorc în România, pentru că rădăcinile mă atrag chiar dacă vreau sau nu vreau. Când o să revin, o să mă întorc cu toată familia“, a declarat pentru publicația Exclusiv în 2017.

Bogdan Cuza are un fiu pe care îl cheamă Alexandru Ioan Cuza, fiind o tradiție în familia Cuza ca numele să fie puse din bunic în nepot.