Actualitate

Studiu inedit al cercetătorilor români, care arată interacțiunea oamenilor cu animalele sălbatice. Buzăul e surprinzător!

Un grup de cercetători români a realizat un studiu surprinzător, care arată că animalele sălbatice țin destul de mult timp linia ocupată la 112. Dincolo de prezența lor prin numele apelantului, fie că îl cheamă Lupu, Ursu sau Vulpe, cercetătorii au vrut să afle câte din apeluri  au fost legate strict de interacțiunea oamenilor cu animalele sălbatice.

Indiferent că a fost vorba despre un pericol iminent în care s-au aflat oameni din cauza unei sălbăticiuni ori că, dimpotrivă, au fost raportate cazuri ale unor animale aflate în dificultate sau într-o situație de risc, un lucru e cert: numărul apelurilor a crescut de la un an la altul.

În perioada 2015 – 2020 au fost analizate 4601 apeluri la numărul unic de urgență 112, iar concluzia a fost nu doar că interacțiunea dintre om și fauna sălbatică a în creștere, dar și că aceasta diferă de la o zonă la alta.

O hartă realizată de cercetători arată că, în municipiul Buzău, cele mai multe apeluri la 112 au semnalat prezența căprioarelor aflate în dificultate. O situație explicabilă, dat fiind numărul mare de căprioare care trăiesc în pădurea Crâng. Un număr mare de buzoieni a anunțat, de asemenea, autoritățile, și cu privire la prezența șerpilor. Nu în ultimul rând, apelurile la 112 făcute din municipiul Buzău și împrejurimi au mai semnalat situații ce au avut în prim-plan mistreți și vulpi.

În zona montană, în schimb, după cum era de așteptat, au fost și apeluri ce au avut ursul în prim-plan.

Studiul a fost publicat în de Ecological Society of America în revista Ecosphere, iar printre cercetătorii ce au lucrat la acesta se numără și Mihai Pop de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice Focșani, care administrează un ”spital” pentru animalele sălbatice.

”Interacțiunile om-fauna sălbatică în orașele din România, nu doar cu ursul ci si cu alte specii de mamifere și reptile, sunt pe un trend crescător.

Analiza a 4601 apeluri la numărul de urgență 112 in perioada 2015-2020 arata ca în 73% din orașele din România interacțiunea om-faună este în creștere, deși intensitatea lor diferă semnificativ de la un oraș la altul.

Oamenii apelează la 112 nu doar pentru a raporta ca se află într-o situație de risc dar și că au identificat un animal aflat în dificultate.

Interesant este că distribuția acestora în funcție de specie sau problemele raportate nu sunt uniform distribuite lucru ce sugerează că este greșit să extrapolăm o situație locală la nivel național, iar eventuale strategii de management al interacțiunilor cu fauna la nivel local trebuie să țină cont de specificul cultural și ecologic existent tot local”, arată ACDB.

Studiul integral, AICI.

Autorul știrilor

Claudia Toader

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • După focurile de artificii de la Revelion nu cred că mai sunt căprioare așa multe. Iar după ce o să transforme Crângul în Parc cu atâtea alei și piste și circulație cred că vor pleca definitiv.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian