Actualitate

Subiecte simple, foarte generoase. Cum ar fi trebuit tratate subiectele de la prima probă scrisă a examenului maturității

Orice absolvent de liceu care a studiat cât de cât pe parcursul anului școlar ar trebui să obțină cel puțin nota 6,50 la proba scrisă la Limba Română, din cadrul Bacalaureatului. O spun profesorii de specialitate, potrivit cărora subiectele primite astăzi de foștii liceeni au fost simple și foarte generoase. Mihaela Nicolae, profesor MERITO de Limba Română, a explicat, la Focus TV, pas cu pas cum ar fi trebuit tratate subiectele de la prima probă scrisă a examenului maturității.

În primul rând, a arătat Mihaela Nicolae, tinerii care susțin anul acesta examenul au fost norocoși la prima probă scrisă. Comedia lui I.L.Caragiale, subiect de examen, a fost studiată încă din gimnaziu. Iar în liceu, au studiat-o înainte de pandemie, adică într-o perioadă în care mergeau zi de zi la școală.

“Am vorbit  cu elevii mei de clasa a XII-a și erau încântați, au știut să facă. Trebuie să spun că în clasa a X-a se studiază comedia și noi atunci nu eram în online, mergeam la școală. În plus, au făcut comedia și în clasa a VIII-a. Mi se pare că au fost norocoși din acest punct de vedere. Cu siguranță s-a tinut cont de perioada de online, de pandemie, și examenul și simularea au conținut același gen de item, prin urmare un elev care a trecut pe la școală sau s-a întâlnit pe internet cu un asemenea subiect avea perfecta imagine a examenului de azi. Nu e nimic nou, nimic să ne ia prin suprindere, niciun item capcană. Mi se par subiecte splendide, texte de patrimoniu, reprezentative, foarte generoase, rămâne problema dacă ne raportăm cu seriozitate sau nu. Au fost subiecte simple, dar nu superficiale. Trebuie citit textul cu atenție, să-l înțelegem, dar și să fi lucrat înainte măcar o lună de zile.”

Profesorul Mihaela Nicolae a subliniat că tinerii nu au fost puși în dificultate de niciunul dintre cele 3 subiecte. Întrebările au fost clare, răspunsurile puteau fi identificate extrem de ușor, așa că fiecare elev care a fost interesat să învețe poate lua cel puțin 6,50 fără probleme.

“De ceva ani, acest model de subiect s-a stabilizat. Un avantaj enorm este că lucrezi direct pe text în prima parte. E adevărat că eseul despre Caragiale era pregătit de acasă dar acesta este un avantaj sau un dezavantaj, depinde dacă te-a preocupat pregătirea pentru examen. Dar, până la nota 6 – 6,50, chiar nu erau probleme. Au fost foarte clare întrebările, se regăseau în text.”

Într-o intervenție în direct la Focus Tv, Mihaela Nicolae a prezentat pas cu pas cum ar fi trebuit să abordeze elevii subiectele de la prima probă scrisă a examenului maturității. Detalii, AICI.