Actualitate POLITICĂ

Holocaustul ajunge în programa școlară: ”De anul viitor, va exista un modul dedicat”

O delegație de mai mulți parlamentari, din care a făcut parte din deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu, a fost într-o vizită de lucru în Israel. Parlamentarii, care fac parte din comisiile de învățământ și de administrație, au avut întâlniri constructive și au făcut schimb de experiență cu israelienii.

Au existat mai multe întâlniri cu membri ai Parlamentului Statului Israel, iar în timpul întâlnirilor ce au avut ca teme de discuție educația, delegația română a amintit că de anul viitor elevii români vor învăța despre Holocaust la școală.

Disciplina ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi predată la liceu, începând cu anul școlar 2023-2024, după ce Parlamentul a adoptat o lege în acest sens, promulgată de președinte încă din toamna anului trecut. Vor exista inclusiv manuale, care, alături de programa școlară și de materialele didactice, vor fi elaborate de Ministerul Educației în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

În afara programului oficial, parlamentarii români în au avut și câteva vizite ce nu puteau fi ratate. Printre altele, au mers la Memorialul Victimelor Holocaustului, un complex ce se întinde pe câteva zeci de hectare și care este dedicat celor 6 milioane de evrei care au pierit în Holocaust. Memorialul i-a lăsat o impresie foarte puternică deputatului de Buzău.

”Nu puteam pleca din Statul Israel, fără a trece pe la Memorialul Victimelor Holocaustului, un loc aparte, în care emoțiile te copleșesc și simți puterea pe care poporul evreu a avut-o pentru a trece peste toate provocările la care a fost supus”, a scris Gabriel Avrămescu pe Facebook.

Au existat, de asemenea, și întâlniri cu românii care trăiesc în Israel.

”O discuție sinceră și deschisă am avut-o și cu comunitatea evreilor români din Israel. Am găsit acolo oameni frumoși, cu povești de viață impresionante și care duc mai departe limba română și acolo, în Israel”, a mai spus liderul PNL Buzău.