Actualitate Agricultura acum

SUBVENȚII RECORD! Zeci de milioane, ajutoare pentru COVID. Buzăul, locul 5 pe țară la despăgubirile pentru secetă

Sume record plătite fermierilor din Buzău. Anul 2020 a fost unul extrem de greu pentru agricultură, iar plățile făcute prin Agenția de Plăți și Intervenția pentru Agricultură au fost ca o mană cerească pentru agricultorii înglobați în pierderi și datorii. La Buzău au ajuns aproape 546 de milioane de lei.

2020 a fost un an bun din punct de vedere al plăților efectuate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Cel puțin așa arată sumele plătite fermierilor buzoieni care anul trecut au fost cu aproape 200 de milioane de lei mai mari decât cele din 2019. Creșterea s-a datorat ajutoarelor plătite celor afectați de pandemia de coronavirus dar și fermierilor păgubiți de seceta din toamna anului 2019, când Buzăul s-a clasat, din păcate, pe locul 5 în țară.

Claudia Stelea, director APIA Buzău

Nu mai puțin de 1.846 de agricultori au anunțat pierderi, iar acestora le-au fost plățile ajutoare. În total aproape 56 de milioane de lei au ajuns la Buzău.

Acestor sume s-au adăugat și plătițe pentru ceilalți fermieri afectați de pandemia de coronavirus. Buzăul a acoperit toate schemele lansate de Ministerul Agriculturii având beneficiari din toate sectoarele agricole. Cele mai mari sume au fost încasate în cadrul Măsurii 21 – sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 unde 2737 de buzoieni au primit aproape 17 milioane de lei.

În plus, anul 2020 a fost unul bun, din punct de vedere al plăților, și pentru viticultori. Aici, au fost acordate peste 4  milioane de lei pentru modernizări și dotări de crame.

Cei mai mulți fermieri au primit subvenție prin schema unică de plată. Este vorba despre aproape 373 de milioane de lei încasați de 18511 fermieri.