De la cântece de vioară la trofee câștigate la concursuri internaționale. Cu asta au încercat liceenii din Buzău să-i atragă pe viitorii lor colegi, elevi de clasa a VIII-a, care trebuie să decidă pe ce drum vor merge mai departe. Special pentru viitorii liceeni, la Buzău a fost organizat un târg al ofertelor educaționale, iar fiecare instituție de învățământ liceal s-a prezentat cum a crezut că e mai bine pentru a-i convinge pe adolescenți să ia o hotărâre cât mai potrivită lor pentru următorii 4 ani.
Ediția cu numărul XXIV a Târgului Ofertelor Educaționale, desfășurată joi și vineri, a avut ca gazdă Muzeul Județean Buzău, loc care a unit sute de elevi. Evenimentul este organizat de Muzeul Județean Buzău, în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Buzău și Inspectoratul Școlar Județean Buzău.
Filiera teoretică, vocațională, tehnologică sau profesională? O întrebare la care au încercat să răspundă toți tinerii care au trecut pe la standurile unităților de învățământ.
16 standuri au fost în total puse la dispoziția elevilor și părinților interesați și s-a dovedit că ofertele au fost pe placul tuturor. Pentru alegerea liceului, trebuie analizate atât pasiunile fiecărui elev, cât și aplecările sale spre alte activități extrașcolare. De exemplu, Liceul de Arte Margareta Sterian li s-a adresat în mod evident adolescenților cu aplecare către arte și frumos, cu specializări în muzică, arte plastice, arta actorului sau arhitectură.
Ofertele includ, în cadrul unora dintre licee, cercuri literare sau de robotică, în funcție de aspirațiile și dorințele fiecărui copil, cum este Colegiul B.P.Hasdeu. Admiterea la Hasdeu nu este însă deloc ușoară, după cum au arătat și mediile ridicate de admitere. Ultimele medii de intrare din 2023 au fost 9.57 la profil matematică-informatică, 9.42 la științele naturii, 9.17 la filologie intensiv engleză, 9.25 la științe sociale și 9.15 la filologie.
Cu noutăți absolute a venit Liceul cu Program Sportiv, unde de anul acesta va funcționa o clasă de fotbal feminin. Iar pentru elevii care vor să facă performanță în sport, dar încă nu știu exact ce anume își doresc, la LPS pot opta pentru clasele mozaic, ce îmbină mai multe sporturi.
Și învățământul dual prinde teren. Cei care vor să aleagă această formă de învătământ spun că meseriile în care vor obține o diplomă de specializare le oferă resursele financiare de care au nevoie pe viitor. În cadrul Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu Buzău, elevii pot alege o calificare, cum ar fi cea de sudor, operator mașini cu comandă numerică, mecanic auto, fierar betonist, electrician exploatare joasă tensiune, operator în industria malțului și multe altele.
Reprezentanții Liceului Tehnic au prezentat ofertele educaționale atât pentru învățământul educațional, cât și pentru cel dual, dar și realizările cu care au fost prezenți la concursuri și olimpiade.
Nici elevii de la Seminarul Teologic nu s-au lăsat mai prejos și au venit la târg. Ei spun că pentru a alege această formă de învățământ nu este neapărată nevoie de o aplecare către latura spirituală. Viitorul elev trebuie să fie însă dispus să facă eforturi susținute pentru o educație temeinică, pentru că refugiul în credință poate fi găsit și mai târziu.
Adaugă comentarii