Actualitate

SUNĂ GONGUL LA HASDEU! Cum a reușit colegiul buzoian să aibă o sală de teatru de invidiat

Un vis devenit realitate în mai puțin de 2 ani. Elevii celui mai titrat colegiu din Buzău, Colegiul Hasdeu, au propria sală de teatru, dotată cu tot ceea ce presupune un astfel de obiectiv, în care viitorii actori vor putea face repetiții, se vor putea antrena pentru festivaluri, dar, totodată, vor putea pune în scenă piesele pe care le vor prezenta publicului buzoian. Proiectul sălii de teatru de la Hasdeu a fost creionat de profesorul Dănuț Solcan, coordonatorul Trupei 3,14. O astfel de sală era mai mult decât necesară, pentru a le da prilejul tinerilor talentați să facă repetiții în cele mai bune condiții și să se pregătească  temeinic pentru festivaluri și concursuri.

“Departamentul de teatru a apărut în 2015, deci are vreo 6 ani de existenţă. Avem deja 3 generaţii. S-au mişcat foarte bine. Am jucat şi la Bucureşti, la Buleandra şi la Teatrul de Comedie, la Teatrul Excelsior, la Teatrul Central de pe Lipscani. Cu alte cuvinte, am ieşit la concursuri foarte puternice cu copiii şi, având în vedere că trupa de teatru a mers atât de bine, ne-am gândit să încercăm să le oferim condiţii foarte bune, pentru că noi, ca să mergem la concursurile respective, trebuie să ne calificăm, să obţinem rezultate. Repetăm foarte, foarte mult. Partea de repetiţie pentru o piesă poate dura în jur de 9 luni, 1 an de zile, 1 an şi ceva. Încercăm să facem cât se poate de bine, cu forţele noastre.”

Pornind de la acest aspect, profesorul Dănuț Solcan a decis să înscrie ideea amenajării unei săli de teatru pentru elevii hasdeeni într-un proiect mai amplu, derulat în Capitală. Un proiect de strângere de fonduri, care, chiar și pentru dascălii cu experiență din Hasdeu, a reprezentat o provocare.

„Este ceva cum nu am mai trăit. Este cumva interesant pentru că acolo nu te duceai să-ţi expui pur şi simplu proiectul, ci trebuia să convingi nişte oameni care, după aceea, să devină avocaţii tăi şi ei să prezinte proiectul. Pe ideea că dacă nişte oameni nepregătiţi, efectiv, nu neapărat pentru un domeniu sau altul, nişte oameni care sunt acolo ca voluntari, erau convinşi de utilitatea proiectului tău, îşi doreau să devină avocaţii tăi, şi să pledeze în faţa oamenilor de afaceri. Înseamnă că proiectul tău are valoare, înseamnă că oamenii din comunitate trebuiau convinși de două ori. Primii, erau cei care deveneau avocaţii tăi, şi după, oamenii de afaceri care veneau cu bani. A fost o chestie interesantă, de dimineaţă până seara, a fost cu multă tensiune, cu multe întorsături, dar a fost bine. A fost o experienţă foarte, foarte plăcută şi organizatorii şi-au făcut treaba foarte bine.”

Proiectul sălii de teatru a fost atât de bine realizat și prezentat mai departe, încât echipa de la Hasdeu a stârnit imediat interesul voluntarilor și oamenilor de afaceri. După un an și jumătate, a fost strânsă suma de 10 000 de euro. Proiectul nu s-a încheiat odată cu strângerea banilor. Din contră, a urmat o etapă și mai grea și plină de provocări: mobilarea sălii cu draperii și proiectoare de cea mai bună calitate, astfel încât să arate ca o sală adevărată de teatru.

„Partea a doua a fost mai grea decât prima. Partea de mobilare, de dotare, de transformat. Am vrut să avem draperii foarte bune, să avem un parchet negru, să avem reflectoare de cea mai bună calitate. Aici am cerut ajutorul domnului Adrian Drăgoman, de la Teatrul George Ciprian, pentru că se pricepe foarte bine la aceste lucruri şi atunci am putut comanda din Germania nişte reflectoare de foarte bună calitate. Ideea este că am încercat să facem o sală care chiar să folosească elevilor şi să putem merge spre performanţă pentru că există teatru de două feluri: există teatru pentru dezvoltare personală ( şi acela este foarte bun şi putem să facem), dar există şi teatru de performanţă. În zona de teatru de elevi există câteva grupe foarte tari în ţara asta şi e o bucurie să intri în competiţie cu ele. Aceste concursuri naţionale de teatru sunt foarte dure şi foarte frumoase. Noi avem un proiect în Hasdeu. Este vorba despre un proiect ,,Hasdeu, partener cultural al comunităţii buzoiene”. Ar fi interesant să putem deschide sala şi spre alţi buzoieni. Dincolo de copiii din Haşdeu să vedem, dacă nu cumva, putem face proiecte şi cu alţi copii, din alte licee.”

Până atunci, însă, pandemia de coronavirus este cea care umbrește, oarecum, bucuria elevilor și profesorilor. Repetițiile în sală sunt, deocamdată, imposibile, la fel și spectacolele. De altfel,  pandemia și-a spus cuvântul și în ultimele luni asupra activității departamentului de teatru de la Hasdeu.

“În momentul în care s-au închis şcolile, în martie, anul trecut, aveam  9 luni de repetiţie. Gândiţi-vă că acei oameni sunt acum clasa a 12-a. Toată acea muncă s-a dus, şi mulţi dintre cei din clasa a 11-a dau la Medicină sau la Drept, deci le va fi mult mai greu. Cred că va trebui din toamnă, sau efectiv de când ne va permite situaţia, să o luăm de la capăt cu  clasele mai mici. Nu avem cum să trecem peste, pentru că teatrul este o artă de contact. Nu avem cum să jucăm teatru fără contact. Încercăm să ţinem lucrurile aproape, am încercat să facem repetiţii pe net. Unii dintre copiii noştri au participat la concursuri pe net, dar nu e acelaşi lucru, Dacă nu sunt spectatorii aproape, nu e acelaşi lucru.”, a declarat pentru șansanews.ro prof. Dănuț Solcan .

Pentru moment, tinerii pasionați de actorie lucrează, alături de ceilalți colegi, la o revistă de peste 100 de pagini, menită să strângă laolaltă toate departamentele clubului 3,14.