Vaccinarea anti-COVID rămâne soluția pentru a putea trece cu bine prin pandemia de coronavirus, de a nu dezvolta forme severe de boală ori chiar mai rău de atât. Însă nu toată lumea se poate vaccina anti-COVID. Mulți dintre cei care au diverse alergii se tem să se imunizeze pentru a nu dezvolta simptome grave post vaccin.
Specialiștii spun însă că vaccinul este sigur în cazul celor care au alergii ușoare și în cazul celor care au astm. Indicație la prudență au cei cei care în trecut au dezvoltat șoc anafilactic de la un medicament administrat și clar interzis la vaccin au cei care au manifestări serioase, respectiv anafilaxie, la una dintre componentele serului anti-COVID.
Dacă vorbim doar despre o dermatită ușoară după folosirea unui produs cosmetic, de pildă, sau după administrarea unui medicament, dacă vorbim despre o rinoree sau alte reacții ușoare, aceste eveniment nu constituie contraindicații, ci doar precauții.
”Cele mai frecvente reacții adverse post vaccin au fost reacțiile locale, și aici mă refer la locul injectării, au mai fost edem și eritem la locul injectării, dar care se remediază într-o zi sau două cu comprese cu apă rece locale. Am avut și pacienți care au raportat reacții generale. Cele mai frecvente au fost durerile de cap, frisoanele, și starea generală proastă, dar acestea trec și spontan sau cu inflamator în una sau două zile. Fiecare pacient a răspuns în mod diferit. Persoanele alergice adică cele cu teren atopic, cu dermatită, urticarii, astm și alergii alimentare nu au contraindicație la vaccinul anti Covid.
Trebuie evaluat riscul la pacientul care a avut reacții post medicamentoase, vorbim în special de reactți sistemice, adică forme de anafilaxie post medicamentoase, în special la medicamente de tip injectabil. Există o singură contraindicație absolută: reacția alergică sistemică, anafilaxia, la una dintre componentele vaccinului”, a explicat dr. Simona Băjenaru, medic primar alergologie și imunologie clinică și coordonator al Centrului de Vaccinare din Spitalul Județean Buzău.
Ce se întâmplă cu un pacient care intră în șoc anafilactic
În cazul în care un pacient ar face șoc anafilactic după vaccinul anti-COVID, personalul medical din centrul de vaccinare respectiv ar trebui să fie pregătit pentru intervenție imediată.
Toate centrele de vaccinare au incluse în dotare toate elementele care sunt necesare pentru intervenția în șoc anafilactic. Există un protocol, pus la dispoziție de către comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare, de intervenție în caz de șoc anafilactic. Exista și adrenalină și oxigen.
În cazul în care un pacient are alergie, șocul anafilactic se poate instala în intervalul de până la 15 minute. În rare cazuri se poate întâmpla să apară la jumătate de oră, iar în cazuri excepționale putem vorbi de o reacție anafilactică întârziată undeva la un interval de două ore.
Specialiștii spun însă că frecvența apariției acestui șoc anafilactic este mai mică decât riscul de a traversa strada și de a te lovi o mașină, de exemplu.
Adaugă comentarii