Actualitate

SUPRAIMPOZITE PE CLĂDIRI NEÎNGRIJITE ȘI PE TERENURI LĂSATE PÂRLOAGĂ. Câți proprietari vor plăti în 2021 impozite de 500%

Circa 170 de proprietari de terenuri lăsate pârloagă și clădiri ce stau să pice vor plăti anul acesta impozite de până la 500 la sută mai mari decât până acum. Decizia  de supraimpozitare a proprietarilor care-și lasă bunurile de izbeliște aparține municipalității, ideea este una mai veche, dar se aplică de anul acesta, după ce proprietarii au fost anunțați de ce îi așteaptă.

Proprietarii clădirilor vechi și degradate și a terenurilor lăsate pârloagă vor plăti impozite uriașe pentru neglijența de care au dat dovadă în ultimii ani, neîngrijindu- se de bunurile pe care le au. La Buzău, de anul acesta se vor aplica supraimpozite de până la 500 la sută mai mari față de anii trecuți.        

”Încă din anul 2018, Primăria municipiului Buzău, a demarat un proiect de hotărâre a Consiliului Local Municipal privind supraimpozitarea clădirilor și terenurilor degradate. Vorbim despre o supraimpozitare de până la 500%. În acest sens a fost adoptată o hotărâre de Consiliu în acel an, a  fost constituită o comisie prin dispoziția domnului primar care a inventariat pur și simplu toate aceste terenuri cu probleme și clădiri, cu probleme din municipiul Buzău. În urma acestei inventarieri toți proprietarii au fost notificați și li s-a dat un termen de un an de zile pentru  obține autorizația de construire sau pentru a rezolva problemele ce erau semnalate de către comisie. Unii proprietari s-au conformat, însă au fost și numeroase cazuri ale celor care nu s-au conformat notificărilor primite de către comisie, motiv pentru care în decembrie anul trecut, atunci când s-au votat actele și impozitele locale, au fost adoptate și câteva proiecte de hotărâre privind clasificarea acestor clădiri cu probleme, în sensul că au fost situauții în care s-a optat pentru supraimpozitarea de 200%, 300%, de 400 sau chiar și 500% ”, a declarat viceprimarul Ionuț Apostu.

Proprietarii a 170 de terenuri și clădiri vechi din municipiu degradate de trecerea timpului vor fi supraimpozitați cu  500%. Cele circa 170 de clădiri situate în mai toate colțurile orașului, au proprietari persoane fizice care trebuie să plătească în acest an impozite cu mult mai mari față de anul trecut.                    

Primăria a stabilit ca în funcție de gradul de degradare să fie praguri de impozita de la 100 la sută până la 500 la sută. Astfel, din cei 170 de proprietari descoperiți că și au lăsat de izbeliște bunurile, clădiri ori terenuri, doar 6 vor achita anul acesta impozite de 500 de ori mai mari decât până acum.

”Această supraimpozitare s-a făcut pe baza unor criterii foarte clare în urma evaluării comisiei. Ca să vă dau un exemplu, pentru că vorbim despre cel mai mare procent de 500%, aici e vorba de clădiri într-o stare tehnică de degradare între 80 și 100%. Vorbim pur și simplu de ruine în astfel de cazuri, dar din fericire, nu avem decât 6 astfel de cazuri în municipiul Buzău, unde proprietarii vor trebui să plătească o supraimpozitare de 500%”, a mai declarat Apostu.                                                                                             

Procentul supraimpozitelor a fost stabilit cu scopul de a-i forța pe proprietarii clădirilor degradate să investească în renovarea lor. Aceste imobile afectează aspectul peisajului urban și pun în pericol celelalte clădiri din jur și pietonii.

”Toată această acțiune are rolul de a impulsiona proprietarii pentru a lua o decizie în privința acestor clădiri. Ele vor vinde către un investitor care este dispus să cheltuie sume importante pentru reabilitarea acestor imobile, fie solicită autorizații de demolare, însă nu putem sta la nesfârșit cu aceste ruine în municipiu care contribuie la un aspect urât în zonele respective. Noi avem reclamații din partea cetățenilor că aceste clădiri reprezintă focare de infecție”, a mai declarat viceprimarul Ionuț Apostu.

Mica Publicitate